Zarada Gazproma pala za čak 8 puta

Gazprom @YouTube

Neto dobit ruskog Gazproma u prvoj polovini 2023. godine iznosila je 296 milijardi rubalja (oko 3 milijarde dolara), što je osam puta manje u odnosu na dobit iz prve polovine 2022. godine – 2.500 milijardi rubalja (oko 24 milijarde dolara), objavilo je rusko izdanje magazina “Forbes”.

Zamjenik predsjednika uprave kompanije Famil Sadigov objasnio je pad dobiti na trogodišnji minimum uticajem kursnih razlika na finansijske stavke u iznosu od 567 milijardi rubalja u pozadini smanjenja kursa rublje tokom posmatranog perioda za 24% prema dolaru i za 26% prema euru.

Zauzvrat, “Bloomberg” napominje da je Gazpromov profit pao zbog naglog smanjenja isporuke gasa Evropi. Rezultat za period januar – juni pokazao se nižim od prosječne tržišne prognoze od 363 milijarde rubalja.

Kina “zamjena” za Evropu

Sadigov tvrdi da je smanjenje izvoza u Evropu djelimično nadoknađeno povećanjem isporuke u Kinu, koje će nastaviti da raste u okviru ugovornih obaveza.

Pad prihoda od izvoza gasa može povećati deficit ruskog budžeta. Trenutno već iznosi 117% godišnjeg plana zbog velike potrošnje na podršku ratu i zapadnih sankcija na izvoz nafte i gasa, što je 4. jula objavila agencija “Reuters” pozivajući se na procjene analitičara.

Podsjetimo, Gazpromova prodaja gasa Evropi, koji je nekada bio glavni izvor deviznih prihoda za Rusku Federaciju, naglo je pala zbog krize u odnosima Moskve i Zapada izazvane Putinovom invazijom na susjednu Ukrajinu.

Vezane vijesti

Supermarketi moraju donirati hranu dva dana prije isteka roka

Veliki lanci supermarketa biti će primorani da doniraju hranu najmanje 48 sati prije isteka roka. Ova mjera stupa…

Nikada u BiH nije bio problem u prikupljanju poreza, već u njegovoj raspodjeli

Posljednjih dana nekoliko naših sportista ostvarilo je ogromne uspjehe, a najveći od svih sigurno je uspjeh Lane Pudar…

Beskrajni redovi: “Nema više hljeba, nema mlijeka, nema ni krompira”

Medijska blokada se nastavlja u Kazahstanu, internet danima ne radi, a ljudi u beskrajnim redovima u bankama i…
Total
0
Share