Zbog referenduma o aneksiji “Moskovska berza” pala za 9%, “Gazprom” izgubio 10%

“Moskovska berza” @Twitter

Moskovsko tržište dionica palo je u utorak za gotovo 9 posto nakon najave referenduma o pripajanju Rusiji od strane proruskih vlasti u četiri regiona istočne i južne Ukrajine pod kontrolom Moskve, piše “AFP”.

Glavni “Moex indeks” (u rubljama) pao je za 8,84% na 2.215,67 poena, dok je “RTS” (denominovan u dolarima) potonuo za 9,31% na 1.154,17 poena, pokazuju podaci ruske finansijske platforme.

Strah ulagača

Ovo su bili najveći padovi od početka ruske ofanzive u Ukrajini 24. februara, kada su tržišta pala za 33%.

Tada je gotovo 190 milijardi dolara isparilo u jednom danu, a berza je odlučila sljedećeg dana da zatvori većinu svojih aktivnosti na nekoliko sedmica.

Pad “Gazproma”

Od tada je “Centralna banka Rusije” uvela stroge kontrole tržišnih transakcija, posebno u pogledu valuta kojima se trguje.

Cijena dionica ruskog giganta “Gazproma“, pod kontrolom većine ruske države, pala je u utorak za 10,56 posto, usred nove eskalacije između Moskve i Kijeva.

Vezane vijesti

Zašto Kina posjeduje toliko poljoprivrednog zemljišta u Ukrajini?

Ruska invazija na Ukrajinu uzrokuje globalnu glad i ubrzava rast cijena hrane, a budući poremećaji lanca snabdijevanja samo…

Baltičke zemlje prestale uvoziti ruski gas: “Prekidamo veze sa agresorom”

Baltičke zemlje prestale su uvoziti ruski prirodni gas, te se on više “ne isporučuje u Latviju, Estoniju i…

Turska udvostručila uvoz ruske nafte uprkos zapadnim sankcijama

Turska je ove godine udvostručila uvoz nafte iz Rusije, prema podacima kompanije “Refinitiv Eikon” objavljenim u ponedjeljak, dok…
Total
1
Share