Zvanični podaci: Država na račun domaćih potrošača zarađuje izvozeći struju!

Električni dalekovod @pixabay.com

Zaista nevjerovatno zvuči činjenica da je izvoz iz Bosne i Hercegovine (BiH) porastao za nevjerovatnih 35 posto u odnosu na prošlu godinu, iako se dio tih velikih brojeva zapravo može “pripisati” pandemijskim problemima zbog kojih su ekonomska kretanja širom svijeta jedno vrijeme bila na jako niskom nivou.

Prema podacima “Agencije za statistiku BiHizvoz iz Bosne i Hercegovine u prvih 11 mjeseci ove godine iznosio je 12,9 milijardi KM, što je za čak 34,8 posto više u osnosu na isti period prošle godine.

Međutim, kada se pogleda struktura izvoza, odmah se može primjetiti da se na prvom mjestu nalazi izvoz električne energije, pa je tako samo u periodu od januara do marta ove godine, BiH izvezla električne energije u vrijednosti od 233,7 miliona KM.

Razlog povećanja od 300%

Ako imamo u vidu da se privrednicima u cijeloj Bosni i Hercegovini, dakle u oba entiteta, nameću cijene električne energije veće i do 300%, opravdanje nedostatkom iste na domaćem tržištu možemo tražiti upravo u izvozu koji je uveliko povećan.

Još jedna činjenica ide u prilog izvoznicima struje iz BiH, a to je da naša država nema regulisano plaćanje “penala” proizvodnje “prljave” električne energije, tzv. “karbonski penali“, a koji mogu uticati na krajnju cijenu “megavata” električne energije i do jedne trećine ili čak i više, što u startu predstavlja “čistu zaradu” za bh. izvoznike.

Vezane vijesti

Ukrajina dostiže predratne brojke izvoza pšenice

Uprkos ratu, zahvaljujući svojoj inicijativi za hranu, Ukrajina se približila predratnim ciframa izvoza pšenice u siromašne zemlje kao…

Umjesto Netanyahua: Ambasadorica Izraela otvorila Međunarodni sajam u Mostaru

Još polovinom aprila Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, kazao je da više ne postoji mogućnost da premijer Izraela…

Hrana u Hrvatskoj skuplja nego u Njemačkoj

Od početka godine u Hrvatskoj je uveden euro koji je zamijenio kunu. Međutim, inflacija i nova valuta učinili…
Total
1
Share