Zvanični podaci: Država na račun domaćih potrošača zarađuje izvozeći struju!

Električni dalekovod @pixabay.com

Zaista nevjerovatno zvuči činjenica da je izvoz iz Bosne i Hercegovine (BiH) porastao za nevjerovatnih 35 posto u odnosu na prošlu godinu, iako se dio tih velikih brojeva zapravo može “pripisati” pandemijskim problemima zbog kojih su ekonomska kretanja širom svijeta jedno vrijeme bila na jako niskom nivou.

Prema podacima “Agencije za statistiku BiHizvoz iz Bosne i Hercegovine u prvih 11 mjeseci ove godine iznosio je 12,9 milijardi KM, što je za čak 34,8 posto više u osnosu na isti period prošle godine.

Međutim, kada se pogleda struktura izvoza, odmah se može primjetiti da se na prvom mjestu nalazi izvoz električne energije, pa je tako samo u periodu od januara do marta ove godine, BiH izvezla električne energije u vrijednosti od 233,7 miliona KM.

Razlog povećanja od 300%

Ako imamo u vidu da se privrednicima u cijeloj Bosni i Hercegovini, dakle u oba entiteta, nameću cijene električne energije veće i do 300%, opravdanje nedostatkom iste na domaćem tržištu možemo tražiti upravo u izvozu koji je uveliko povećan.

Još jedna činjenica ide u prilog izvoznicima struje iz BiH, a to je da naša država nema regulisano plaćanje “penala” proizvodnje “prljave” električne energije, tzv. “karbonski penali“, a koji mogu uticati na krajnju cijenu “megavata” električne energije i do jedne trećine ili čak i više, što u startu predstavlja “čistu zaradu” za bh. izvoznike.

Vezane vijesti

U Rumuniji se prevrnuo voz sa ukrajinskim žitom

U rumunskom okrugu Jaši u srijedu popodne, voz koji je navodno prevozio ukrajinsko žito iskočio je iz šina,…

Kriza đubriva dovest će do još većih cijena hrane u Evropi

Evropa je najteže pogođena krizom cijena plina, koja je primorala fabrike đubriva da smanje proizvodnju, prenosi “Bloomberg”. Godišnja…

Ruski IT gigant u problemima: Dionice “Yandexa” naglo pale

Dionice ruskog IT giganta “Yandex” pale su danas za 14 posto, navodi novinska agencija “TASS”. Vrijednost je naglo…
Total
1
Share