Prva asocijacija na ovo jelo jeste njegovo bogatstvo okusa, ali prvenstveno njegova vizuelna percepcija zbog mnoštva različitih sastojaka koji mu na kraju daju tako jedinstven izgled.
Zapravo je Bosanski lonac najbolje kuhati u zemljanom loncu, ali kako je danas teško pronaći takvo “kvalitetno starinsko” posuđe, možete se odlučiti i za moderniju varijantu.
Od sastojaka za Bosanski lonac, izdvajamo:
- 500 g teletine,
- 500 g janjeŧine,
- 1 kg krompira,
- 4 mrkve,
- 4 luka,
- 1 glavica bijelog luka,
- 2 glavice (mladog) kupusa,
- so,
- biber u zrnu…
Priprema jela je jednostavna, najprije meso začinite i ostavite sa strane, te ogulite krompir i izrežite ga na velike komade. Isto učinite sa mrkvom i lukom, dok je kupus poželjno izrezati na četvrŧine.
Na dno lonca uspite ulje, te poredajte meso, a na njega stavite dio kupusa, luk, krompir i mrkvu, te ponovite proces dok ne potrošite sve sasŧojke.
Kada završite proces “popunjavanja” lonca, na vrh stavite prerezanu glavicu bijelog luka, te sve zalijŧe s malo vode. Na kraju, vrh posude pokrijte papirom za pečenje i dobro svežite.
Bosanski lonac se kuha oko 6 sati na najslabijoj vatri, i to sve bez miješanja, otvaranja i diranja sasŧojaka.
Prijatno!
Pratite nas putem aplikacije za Android, agregatora vijesti Google News, kao i na drutvenim mreama Facebook i Twitter. Za svako prenoenje sadraja vijesti potrebno je zatraiti odobrenje - kontaktirajte nas.