Krompir je svima dobro poznata višegodišnja zeljasta biljka iz porodice “Solanaceae”, u koju također spadaju i paradajz, paprika, te duhan.
Iako uspijeva u gotovo u cijelom svijeŧu, krompir svoje porijeklo “vuče” iz Južne Amerike, sa Anda.
Popularizacija krompira kao biljke počela je s njegovim dolaskom u Evropu 1536. godine, kada su ga na kraljevski dvor prvi put donijeli tadašnji moreplovci.
Kako se krompir u mnogim slučajevima upotrebljava za ljudsku, ali i stočnu ishranu, ponekad je problem skladištiti ga.
Tjera štetočine
Ono što su stručnjaci otkrili jeste da se uskladišteni krompir od truljenja može zaštiti sa par listova oraha. Naime, listovi oraha bogati su taninom koji zbog svog hemijskog sastava tjere štetočine iz okoline u kojoj je prisuŧan.
S druge strane, ukoliko želite spriječiti klijanje krompiora, to možete uraditi sa samo jednom jabukom koju postavite između uskladištenog krompira (bez dodirivanja). U ovom slučaju, jabuka proizvodi i ispušta etilen, prirodni gas koji spriječava nasŧanak korijena, odnosno proklijavanje.
Pratite nas putem aplikacije za Android, agregatora vijesti Google News, kao i na drutvenim mreama Facebook, X i Instagram. Prilikom preuzimanju teksta obavezno je navesti Danas.ba kao izvor, te dodati link na autorski članak.