Jeste li znali? Uskladišteni krompir zaštitite s par listova oraha

Plodovi oraha @pixabay.com

Krompir je svima dobro poznata višegodišnja zeljasta biljka iz porodice “Solanaceae”, u koju također spadaju i paradajz, paprika, te duhan.

Iako uspijeva u gotovo u cijelom svijeŧu, krompir svoje porijeklo “vuče” iz Južne Amerike, sa Anda.

Popularizacija krompira kao biljke počela je s njegovim dolaskom u Evropu 1536. godine, kada su ga na kraljevski dvor prvi put donijeli tadašnji moreplovci.

Kako se krompir u mnogim slučajevima upotrebljava za ljudsku, ali i stočnu ishranu, ponekad je problem skladištiti ga.

Tjera štetočine

Ono što su stručnjaci otkrili jeste da se uskladišteni krompir od truljenja može zaštiti sa par listova oraha. Naime, listovi oraha bogati su taninom koji zbog svog hemijskog sastava tjere štetočine iz okoline u kojoj je prisuŧan.

S druge strane, ukoliko želite spriječiti klijanje krompiora, to možete uraditi sa samo jednom jabukom koju postavite između uskladištenog krompira (bez dodirivanja). U ovom slučaju, jabuka proizvodi i ispušta etilen, prirodni gas koji spriječava nasŧanak korijena, odnosno proklijavanje.

Vezane vijesti

Kako odmrznuti meso za 10 minuta, tajna koju ne zna svaka domaćica

Naravno, mnogo je korisnije jesti svježe meso koje nije podvrgnuto procesu zamrzavanja. Međutim, nemaju svi priliku tako često…

Zbog koja 4 aparata u kuhinji imate veliki račun za struju

Cijena struje i računi koje primaju potrošači u domaćinstvu važna je tema koja brine sve nas. Ali da…

Američka destilerija koristi rakove kao novi sastojak za viski

Evropski zeleni rakovi, jedna od najinvazivnijih vrsta u morskom okruženju, prave pustoš u toplim vodama okeana na američkim…
Total
14
Share