Kako saznati da li je jogurt pravi

Jogurt @YouTube

Jogurt je jedna od najkorisnijih namirnica sa naših trpeza. Nažalost, prirodni jogurt je sve rjeđi na tržištu, te se sve češće miješa sa zgušnjivačima i pojačivačima hrane.

Najčešći aditivi u jogurtu su gluten (škrob), so, šećer i mlijeko u prahu. Posljednja tri je teško otkriti kod kuće, ali škrob se vrlo lako može otkriti.

Smeđa “prirodna” boja

Škrob je bijela tvar koja se često koristi kao zgušnjivač u prehrambenoj industriji, i kao takva ulazi u industrijski jogurt. Još u osnovnoj školi smo učili da se škrob lako otkriva pomoću jodne tinkture.

Uzmite kašiku jogurta, na nju stavite 2-3 kapi joda i sačekajte nekoliko minuta. Mlijeko zgusnuto škrobom mijenja boju u plavo-ljubičastu. Ako u jogurtu nema škroba, mjesto kapi joda će ostati smeđe.

Vezane vijesti

Nikada ne podgrijavajte ovih 5 namirnica

Nakon što su već skuhane, neke namirnice nikako nije preporučljivo podgrijavati, jer počinju stvarati tvari opasne po organizam.…

Kako izgleda ekskluzivni ljetni “SF koktel” koji košta 5.000 dolara

U Hyperspace salonu na Disneyjevom brodu za krstarenje poslužuje se najrjeđi i najvrijedniji koktel u svemiru “Ratova zvijezda”,…

Zbog koja 4 aparata u kuhinji imate veliki račun za struju

Cijena struje i računi koje primaju potrošači u domaćinstvu važna je tema koja brine sve nas. Ali da…
Total
1
Share