Kako saznati da li je jogurt pravi

Jogurt @YouTube

Jogurt je jedna od najkorisnijih namirnica sa naših trpeza. Nažalost, prirodni jogurt je sve rjeđi na tržištu, te se sve češće miješa sa zgušnjivačima i pojačivačima hrane.

Najčešći aditivi u jogurtu su gluten (škrob), so, šećer i mlijeko u prahu. Posljednja tri je teško otkriti kod kuće, ali škrob se vrlo lako može otkriti.

Smeđa “prirodna” boja

Škrob je bijela tvar koja se često koristi kao zgušnjivač u prehrambenoj industriji, i kao takva ulazi u industrijski jogurt. Još u osnovnoj školi smo učili da se škrob lako otkriva pomoću jodne tinkture.

Uzmite kašiku jogurta, na nju stavite 2-3 kapi joda i sačekajte nekoliko minuta. Mlijeko zgusnuto škrobom mijenja boju u plavo-ljubičastu. Ako u jogurtu nema škroba, mjesto kapi joda će ostati smeđe.

Vezane vijesti

Italijanski restorani uklanjaju paradajz iz pizze

Italijanski restorani u Velikoj Britaniji moraju se odreći paradajza iz svojih jela, posebno pizze, zbog ogromnog rasta cijena…

Hrana koju ne biste trebali jesti sa hotelskog “švedskog stola”

Mnogi ljudi, kada putuju, traže hotele koji nude, ako ne pune obroke, onda barem doručak. Naravno, ne može…

Roboti prže pomfrit bolje od ljudi

Zahvaljujući kompaniji iz južne Kalifornije, pomfrit iz restorana brze hrane i kolutići luka postaju visokotehnološki proizvodi. “Miso Robotics…
Total
0
Share