Jogurt je jedna od najkorisnijih namirnica sa naših trpeza. Nažalost, prirodni jogurt je sve rjeđi na tržištu, te se sve češće miješa sa zgušnjivačima i pojačivačima hrane.
Najčešći aditivi u jogurtu su gluten (škrob), so, šećer i mlijeko u prahu. Posljednja tri je teško otkriti kod kuće, ali škrob se vrlo lako može otkriti.
Smeđa “prirodna” boja
Škrob je bijela tvar koja se često koristi kao zgušnjivač u prehrambenoj industriji, i kao takva ulazi u industrijski jogurt. Još u osnovnoj školi smo učili da se škrob lako otkriva pomoću jodne tinkture.
Uzmite kašiku jogurta, na nju stavite 2-3 kapi joda i sačekajte nekoliko minuta. Mlijeko zgusnuto škrobom mijenja boju u plavo-ljubičastu. Ako u jogurtu nema škroba, mjesto kapi joda će ostati smeđe.
Pratite nas putem aplikacije za Android, agregatora vijesti Google News, kao i na drutvenim mreama Facebook i Twitter. Za svako prenoenje sadraja vijesti potrebno je zatraiti odobrenje - kontaktirajte nas.