Presoljena hrana je neugodna greška koju je svako ko je kuhao neko jelo napravio barem jednom u životu. Višak soli ne samo da kvari jelo, već šteti bubrezima i jetri. U nekim slučajevima moguće je “popraviti” presoljenu hranu, pa nemojte žuriti da bacite jelo.
Šta učiniti ako je čorba presoljena
Najlakši način da “spasite” presoljenu čorbu jeste dodavanjem vode. Međutim, to može pokvariti gustinu smjese. Druga opcija je da dio čorbe ocijedite i u šerpu dodate neslanu juhu ili vodu. Još jedan čudesan lijek je bjelanjak. Ubacite ga u čorbu i promiješajte, a zatim izvadite. Protein iz bjelanjka će apsorbirati dio soli.
U presoljenu čorbu možete dodati i rižu koja dobro upija so. Umotajte rižu u gazu i ubacite u šerpu na 15 minuta. Na taj način ne samo da ćete poboljšati ukus čorbe, već ćete pripremiti i prilog.
Kako sačuvati presoljene žitarice
S druge strane, višak soli u heljdi, riži i drugim žitaricama može se ispraviti. Da biste to učinili, posebno skuhajte drugu porciju i ne solite je uopšte, a zatim sve pomiješajte sa “presoljenim” žitaricama. Naravno, porcije će u ovom slučaju biti velike, ali bar neće biti preslane.
Drugi način da prilagodite ukus jela jeste dodavanje neslanog prženog povrća, gljiva ili mesa. Mrkva i krompir dobro upijaju so.
Savjeti za presoljeno meso i povrće
Kiselina ili šećer će pomoći također da se neutrališe presoljenje hrane. Ako recept dozvoljava, u presoljeno jelo možete dodati limunov sok, paradajz pastu, šećer ili med. Druga opcija za “odsoljavanje” jela jeste da pripremite drugu neslanu porciju i pomiješate je sa presoljenom.
Mlijeko i mliječni proizvodi uravnotežuju ukus presoljenog jela, kao i dinstanje u kiseloj pavlaci. Peršun, spanać i ostalo zelje dobro upijaju so. Višak soli možete također upiti sjeckanim krompirom, koji na kraju odstranite iz posude.
Pratite nas putem aplikacije za Android, agregatora vijesti Google News, kao i na drutvenim mreama Facebook i Twitter. Za svako prenoenje sadraja vijesti potrebno je zatraiti odobrenje - kontaktirajte nas.