Šta učiniti ako presolite jelo

Hrana i so @freepik.com

Presoljena hrana je neugodna greška koju je svako ko je kuhao neko jelo napravio barem jednom u životu. Višak soli ne samo da kvari jelo, već šteti bubrezima i jetri. U nekim slučajevima moguće je “popraviti” presoljenu hranu, pa nemojte žuriti da bacite jelo.

Šta učiniti ako je čorba presoljena

Najlakši način da “spasite” presoljenu čorbu jeste dodavanjem vode. Međutim, to može pokvariti gustinu smjese. Druga opcija je da dio čorbe ocijedite i u šerpu dodate neslanu juhu ili vodu. Još jedan čudesan lijek je bjelanjak. Ubacite ga u čorbu i promiješajte, a zatim izvadite. Protein iz bjelanjka će apsorbirati dio soli.

U presoljenu čorbu možete dodati i rižu koja dobro upija so. Umotajte rižu u gazu i ubacite u šerpu na 15 minuta. Na taj način ne samo da ćete poboljšati ukus čorbe, već ćete pripremiti i prilog.

Kako sačuvati presoljene žitarice

S druge strane, višak soli u heljdi, riži i drugim žitaricama može se ispraviti. Da biste to učinili, posebno skuhajte drugu porciju i ne solite je uopšte, a zatim sve pomiješajte sa “presoljenim” žitaricama. Naravno, porcije će u ovom slučaju biti velike, ali bar neće biti preslane.

Drugi način da prilagodite ukus jela jeste dodavanje neslanog prženog povrća, gljiva ili mesa. Mrkva i krompir dobro upijaju so.

Savjeti za presoljeno meso i povrće

Kiselina ili šećer će pomoći također da se neutrališe presoljenje hrane. Ako recept dozvoljava, u presoljeno jelo možete dodati limunov sok, paradajz pastu, šećer ili med. Druga opcija za “odsoljavanje” jela jeste da pripremite drugu neslanu porciju i pomiješate je sa presoljenom.

Mlijeko i mliječni proizvodi uravnotežuju ukus presoljenog jela, kao i dinstanje u kiseloj pavlaci. Peršun, spanać i ostalo zelje dobro upijaju so. Višak soli možete također upiti sjeckanim krompirom, koji na kraju odstranite iz posude.

Vezane vijesti

Pizza od hljeba sa kojom nema prejedanja

Ko još ne voli pizzu? Ima ih različitih, domaćih ili kupovnih, a prave se jako brzo i to…

Kako saznati da li je jogurt pravi

Jogurt je jedna od najkorisnijih namirnica sa naših trpeza. Nažalost, prirodni jogurt je sve rjeđi na tržištu, te…

Tako ukusne: Tajna sočnih tikvica koje se tope u ustima

Ljeto je stiglo i svako od nas već pokušava da jede laganiju hranu. Koliko god da su visoke…
Total
0
Share