Odjeću će u budućnosti praviti isključivo “šivaći roboti”

Šivaća mašina @sewing

Nešto prije Božića prodaja odjevnih predmeta ponovo je porasla, a novi božićni džemperi, pidžame, majice i farmerke završili su “umotani” ispod jelke.

Koliko god pokloni bili lijepi, oni često imaju i lošu stranu – budući da je proizvodnja tekstila često krajnje upitna, industrija zagađuje tlo, rijeke i zrak, ekolozi uvijek iznova kritikuju ovu proizvodnu industriju.

Tekstilna industrija je prema izvještajima UN-a odgovorna za petinu industrijskog zagađenja vode u svijetu i emituje dva do osam posto globalne emisije CO2. Osim toga, često se bilježe eksploatatorski uslovi rada, rastuća potražnja za tekstilom i sve kraći vijek trajanja gotovih proizvoda.

Milijardu komada godišnje

Rješenje” ovog problema ponudila je jedna “robotska” kompanija iz SAD koja ima za cilj zamijeniti krojačice “mašinama” i potpuno automatizovati proizvodnju tekstila. Uz pomoć takozvanih “šivaćih robota“, američka kompanija “Softwear Automation” želi u budućnosti proizvesti do milijardu majica u SAD, i to sve s manje potrošnje vode i štete po okoliš.

Da bi se to postiglo, mašine se, između ostalog, oslanjaju na tehnologije preuzete iz 3D štampanja, te ova “automatizacija” i nije sasvim nova u tekstilnoj industriji. Naime, na mnogim mjestima mašine već preuzimaju pojedinačne zadatke, štampaju majice, kroje tkaninu ili pakuju gotove odjevne predmete.

Majica “gotova” za 50 sekundi

Do sada je, međutim, prema mišljenju stručnjaka, bilo izuzetno teško proizvesti odjevni predmet potpuno automatski, jer većina mašina nije bila pogodna za šivenje. Odjevni predmeti se različito šire tokom obrade, ovisno o tkanini i porijeklu pamuka, te bi se mašine tokom proizvodnje morale stalno prilagođavati promijenjenoj tkanini.

Međutim, prema navodima iz kompanije “Softwear Automation”, “šivaći roboti” su opremljeni desetinama kamera i senzora kako bi se osiguralo da sistem funkcioniše. Proteklih nekoliko godina vještačka inteligencija koja stoji iza mašina obučena je na način da može prepoznati male promjene u materijalu i prilagoditi im se bez većih prekida.

Nakon 50 sekundi, roboti bi trebali biti u stanju da proizvedu gotovu majicu od jednostavne tkanine, tvrde iz kompanije “Softwear Automation”.

Video: YouTube

Vezane vijesti

Naučnici dokazali da lijepi ljudi imaju veći imunitet

Prekrasan izgled može ukazivati ​​na visok imunitet, otkrili su istraživači sa “Teksaškog kršćanskog univerziteta”. O tome su objavili…

Zašto stavljati biber u mašinu za veš

Mlin za biber u kupatilu, pored vrećice deterdženta, iako zvuči čudno, može vam pomoći ako želite da vaša…

Lady Gaga zablistala u prozirnoj haljini na premijeri filma “House of Gucci”

Lady Gaga se, nakon dužeg perioda odsustva iz javnosti, sinoć konačno prošetala crvenim tepihom na britanskoj premijeri svog…
Total
0
Share