Odjeću će u budućnosti praviti isključivo “šivaći roboti”

Šivaća mašina @sewing

Nešto prije Božića prodaja odjevnih predmeta ponovo je porasla, a novi božićni džemperi, pidžame, majice i farmerke završili su “umotani” ispod jelke.

Koliko god pokloni bili lijepi, oni često imaju i lošu stranu – budući da je proizvodnja tekstila često krajnje upitna, industrija zagađuje tlo, rijeke i zrak, ekolozi uvijek iznova kritikuju ovu proizvodnu industriju.

Tekstilna industrija je prema izvještajima UN-a odgovorna za petinu industrijskog zagađenja vode u svijetu i emituje dva do osam posto globalne emisije CO2. Osim toga, često se bilježe eksploatatorski uslovi rada, rastuća potražnja za tekstilom i sve kraći vijek trajanja gotovih proizvoda.

Milijardu komada godišnje

Rješenje” ovog problema ponudila je jedna “robotska” kompanija iz SAD koja ima za cilj zamijeniti krojačice “mašinama” i potpuno automatizovati proizvodnju tekstila. Uz pomoć takozvanih “šivaćih robota“, američka kompanija “Softwear Automation” želi u budućnosti proizvesti do milijardu majica u SAD, i to sve s manje potrošnje vode i štete po okoliš.

Da bi se to postiglo, mašine se, između ostalog, oslanjaju na tehnologije preuzete iz 3D štampanja, te ova “automatizacija” i nije sasvim nova u tekstilnoj industriji. Naime, na mnogim mjestima mašine već preuzimaju pojedinačne zadatke, štampaju majice, kroje tkaninu ili pakuju gotove odjevne predmete.

Majica “gotova” za 50 sekundi

Do sada je, međutim, prema mišljenju stručnjaka, bilo izuzetno teško proizvesti odjevni predmet potpuno automatski, jer većina mašina nije bila pogodna za šivenje. Odjevni predmeti se različito šire tokom obrade, ovisno o tkanini i porijeklu pamuka, te bi se mašine tokom proizvodnje morale stalno prilagođavati promijenjenoj tkanini.

Međutim, prema navodima iz kompanije “Softwear Automation”, “šivaći roboti” su opremljeni desetinama kamera i senzora kako bi se osiguralo da sistem funkcioniše. Proteklih nekoliko godina vještačka inteligencija koja stoji iza mašina obučena je na način da može prepoznati male promjene u materijalu i prilagoditi im se bez većih prekida.

Nakon 50 sekundi, roboti bi trebali biti u stanju da proizvedu gotovu majicu od jednostavne tkanine, tvrde iz kompanije “Softwear Automation”.

Video: YouTube

Vezane vijesti

Kraljica Leticija očarala prisutne u “svekrvinoj haljini”

Španska kraljica Leticija očito je “preturala” po svekrvinoj garderobi kako bi pronašla odjeću kojoj će udahnuti novi život.…

Prelijepa djevojka sa Downovim sindromom je nova “Gucci” manekenka

Potpuno nova kampanja modne kuće “Gucci”, dolazi kako bi “kontrirala” svim stereotipima do sada. Njihova nova manekenka se…

“Ispiranje mozga”: Velika prevara s tijelom fitnes ljepotice

Svi “gubimo razum”, ne samo muškarci nego sve više i žene, zbog ljepote pojedinih ženskih modela, a pogotovo…
Total
1
Share