Pogrešni razlozi: Kada ne treba započeti dijetu?

Pretile osobe @freepik.com

Nakon praznika i obilnog obroka sa mnoštvom ukusnih jela, za mnoge ljude dođe vrijeme kada za sebe kažu da moraju započeti dijetu kako bi se vratili u formu ili konačno postigli vitku figuru iz snova koju “sami sebi” obećavaju s početkom svake nove godine.

Međutim, vrijeme je da kažete “ne” dijetama ako ih namećete iz nekih psihički štetnih i fizički nezdravih razloga.

Motivacija za početak dijete treba biti podržana prvenstveno željom za poboljšanjem zdravlja, uz koju tek onda dolazi i vitka figura. Ako sebe prisiljavate na dijetu iz nezdravih razloga, to se neće dobro odraziti na vašu tjelesnu težinu ili psihu.

Koji su nezdravi razlozi zbog kojih ne biste trebali započeti dijetu?

1. Želim da se osjećam bolje

Ovo je jedan od najčešćih razloga zašto ljudi žele započeti dijetu – da se osjećaju bolje. Postoji popularna zabluda da ćete se tako osjećati ako izgledate savršeno. Međutim, dobro se osjećati je zapravo stanje uma. To se može postići i bez da izgledate kao supermodel.

U mnogim slučajevima težnja za postizanjem idealne figure savršenih proporcija, što je često teško postići, dovodi do frustracije, niskog samopoštovanja, poremećaja u ishrani, te raznim ekstremima.

Ako se fokusirate na sebe kao cjelovitu osobu, a ne samo na svoju fizičku manifestaciju, osjećati ćete se zaista dobro.

2. Želim da nađem partnera

Još jedna popularna zabluda je da morate izgledati savršeno, biti mršavi i vitki da biste imali “životnog” partnera. Ono što zapravo privlači ljude skriveno je daleko “ispod površine”. Složen skup mehanizama i faktora privlačnosti prevazilazi idealne proporcije.

Stoga, da biste privukli partnera, radije zračite harmonijom sa okolinom. Šarm i privlačnost potiču iz stanja uma mnogo više nego od fizičkog stanja.

Vezane vijesti

Panika među Ruskinjama jer nedostaje proizvod koji brine o njihovoj ljepoti

Ruske klinike pripremaju se za nestašicu važnog proizvoda zbog sankcija i rata u Ukrajini, objavio je u četvrtak…

Blogerica objasnila kako nositi grudnjak uz “haljine otvorenih leđa”

Jedan od većih poroblema sa kojima se žene susreću jeste kako efikasno “upariti” dvije stvari, odnosno u ovom…

Porodica o Georgini: “Napisao sam Ronaldu na Facebooku da ima najgoru ženu pored sebe”

Život Georgine Rodriguez se promijenio otkako je upoznala najpoznatijeg fudbalera na svijetu, Cristiana Ronalda. Nakon siromašnog djetinjstva, manekenka…
Total
11
Share