Zašto stavljati biber u mašinu za veš

Biber u zrnu @freepik.com

Mlin za biber u kupatilu, pored vrećice deterdženta, iako zvuči čudno, može vam pomoći ako želite da vaša tamna odjeća ne izgubi sjaj, a bijela ne požuti ili dobije sivu boju.

Zaboravite izblijedjelu odjeću

Biber bilo koje vrste može spriječiti, između ostalog, promjenu boje odjeće. Naime, boje odjeće blijede kada čestice deterdženta ostanu na posteljini. Ako dodate biber u mašinu za pranje veša, isti djeluje kao abrazivno sredstvo i otapa ostatke sapuna iz lanenih vlakana.

Bijelo rublje više neće biti žuto ili sivo

Dodajte šaku bibera u zrnu u mašinu za veš i vaša bijela odjeća više neće požutjeti ili posiviti. Takođe, ako dodate šolju soli u mašinu za pranje veša, veš će biti mekan. Sličan efekat možete dobiti i sa šoljicom bijelog sirćeta ili limunovog soka.

Omekšava vodu

Kada perete svoju odjeću tvrdom vodom, odnosno sa većim procentom soli kalcijuma i magnezijuma, ona se taloži u rezervoaru mašine i na grijačima. Umjesto toga, ako u mašinu za pranje veša dodate kašiku bibera u zrnu, riješićete se ovog problema.

Vezane vijesti

Lice Linde Evangeliste “zategnuto” trakama i gumicama

Poznata manekenka Linda Evangelista prvi put se pojavila na naslovnici “Voguea” otkako joj je lice “deformisano” pogrešnim kozmetičkim…

Ronaldo se ponovo skinuo za zadovoljstvo navijača

Rijetko ko sumnja u status se*s simbola Cristiana Ronalda, pa čak i veliki obožavatelji Lionela Messija. Portugalac je…

Perete li kupljenu odjeću prije prvog nošenja?

Jedno je istraživanje vezano za čistoću odjeće, koja se prodaje u prodavnicama, pokazalo zaista zanimljive rezultate. Razlog je…
Total
2
Share