Da li je ispravno tražiti od gostiju da izuju obuću?

Ženska obuća @freepik.com

Higijena prostora u kome se živi trebala bi pretpostavljati zlatno pravilo – “nema obuće u kući”.

Dakle, pravilo gdje stanari i gosti moraju skinuti cipele negdje u blizini ulaznih vrata i ući u kuću – sa papučama, posebnim cipelama namijenjenim isključivo za dom ili bosi.

Da li ste ikada bili pozvani u kuću u kojoj vas domaćin zamoli da skinete cipele prije nego što prođete kroz ulazna vrata? Definitivno ćete se osjećati pomalo neugodno i posramljeno.

Međutim, i za to postoji ozbiljan razlog. Prema naučnicima, skidanje obuće na ulaznim vrata prije ulaska u kuću je način da izbjegnete ne samo prljavštinu, već i bakterije i mikrobe koje imaju potplati cipela. Pogotovo ako imate dijete koje ne hoda, nego puzi, onda morate shvatiti zašto je obuća u kući zabranjena.

Da li je ispravno tražiti od gostiju da skinu cipele, odnosno obuću prije ulaska u vaš dom?

To je vaš dom i imate pravo da radite šta god želite. To je vaše mjesto i svaki gost mora poštovati pravila higijene. Bilo da imamo tepih ili drveni pod, savršeno je logično zamoliti naše goste da svoje prljave cipele ostave “van kuće”. Potplati cipela imaju milione mikroba i sigurno ih ne želimo u svom domu.

Pojedini stručnjaci jasno stavljaju do znanja da bi gosti uvijek trebali slijediti praksu i navike prostora gdje dolaze. Drugim riječima, sasvim je prihvatljivo zamoliti goste da skinu obuću. Ali obratite pažnju, možda ste ih trebali unaprijed obavijestiti, ili im na vrijeme ponuditi zamjensku obuću, kućne papuče na primjer.

Što se tiče zabave kod kuće, definitivno ne možete tražiti od njih da skinu cipele dok su obučeni u svečanu odjeću. U tom slučaju morate u trošak zabave uračunati čišćenje tepiha ili uklanjanje tepiha iz dnevne sobe. Logično je

Vezane vijesti

Sarajevo najjeftiniji grad u Evropi za iznajmljivanje stana

Nedavno je sprovedeno istraživanje u kome se tražilo “Pet evropskih gradova sa kirijama ispod 500 funti mjesečno”, odnosno…

Koja su djeca u opasnosti od autizma zbog gledanja televizije

Prema novoj japanskoj naučnoj studiji jednogodišnji dječaci, ali ne i djevojčice, koji gledaju televizijske sadržaje duže od dva…

Kina kaznila državne službenike jer su dopustili porodici da ima 15 djece

Kineske vlasti kaznile su nedavno 11 državnih službenika jer su jednom bračnom paru dopustili da ima 15 djece.…
Total
0
Share