Da li se virus korona prenosi na bebe dojenjem od zaraženih majki?

Dojenje bebe @freepik.com

Prema novoj američkoj naučnoj studiji, nema dokaza da majke koje su se nedavno zarazile virusom korona prenose isti na svoje bebe dojenjem.

Studija je pokazala da, iako nizak postotak majčinog mlijeka sadrži genetski materijal Covid-19, on se “ne preobražava” u infektivne virusne čestice koje se mogu razmnožavati ili zaraziti novorođenčad.

Istraživači, predvođeni dr. Paulom Krogstadom sa kalifornijskog “Univerziteta Berkeley”, koji je objavio studiju u magazinu “Pediatric Research“, analizirali su uzorke majčinog mlijeka od 110 majki koje doje, od kojih je 65 prethodno bilo pozitivno i imalo pozitivan dijagnostički test na Covid-19. Devet majki je imalo sumnjive simptome, ali je test bio negativan, a ostale su također imale simptome, ali nisu bile testirane.

“Sporan” mali uzorak

Genetski materijal (RNA) koronavirusa otkriven je u majčinom mlijeku kod sedam žena (6%), dok drugi uzorak uzet od istih majki nakon nekoliko dana više nije detektovao RNK virusa. Međutim, naučnici nisu pronašli dokaze o infekciji koronavirusom ili kliničkim znakovima infekcije Covid-19 kod novorođenčadi sedam žena.

Istraživači su istakli da je njihov uzorak bio relativno mali, iako je ovo do sada najveća studija koja analizira majčino mlijeko i zaključuje da dojenje majki, s dijagnosticiranim ili sumnjom na virus korona, ne dovodi do infekcije Covid-19 kod njihovih beba.

Vezane vijesti

“Omikron” ili “Delta”: Koja je varijanta opasnija za bebe?

Prema najnovijoj studiji urađenoj na velikom broju novorođenčadi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) za djecu do 5 godina,…

Progutana baterija napravila rupu u srcu 17-mjesečnog dječaka

Prošle godine na Badnje veče otac je ušuškao svog sinčića i poželio mu laku noć. Nekoliko sati kasnije…

Najstrožija država na svijetu: 30 godina zatvora zbog pobačaja

Žene s problematičnim trudnoćama koje se završavaju prekidom, gotovo se automatski sumnjiče da imaju pobačaj. Ovo je surova…
Total
1
Share