Da li se virus korona prenosi na bebe dojenjem od zaraženih majki?

Dojenje bebe @freepik.com

Prema novoj američkoj naučnoj studiji, nema dokaza da majke koje su se nedavno zarazile virusom korona prenose isti na svoje bebe dojenjem.

Studija je pokazala da, iako nizak postotak majčinog mlijeka sadrži genetski materijal Covid-19, on se “ne preobražava” u infektivne virusne čestice koje se mogu razmnožavati ili zaraziti novorođenčad.

Istraživači, predvođeni dr. Paulom Krogstadom sa kalifornijskog “Univerziteta Berkeley”, koji je objavio studiju u magazinu “Pediatric Research“, analizirali su uzorke majčinog mlijeka od 110 majki koje doje, od kojih je 65 prethodno bilo pozitivno i imalo pozitivan dijagnostički test na Covid-19. Devet majki je imalo sumnjive simptome, ali je test bio negativan, a ostale su također imale simptome, ali nisu bile testirane.

“Sporan” mali uzorak

Genetski materijal (RNA) koronavirusa otkriven je u majčinom mlijeku kod sedam žena (6%), dok drugi uzorak uzet od istih majki nakon nekoliko dana više nije detektovao RNK virusa. Međutim, naučnici nisu pronašli dokaze o infekciji koronavirusom ili kliničkim znakovima infekcije Covid-19 kod novorođenčadi sedam žena.

Istraživači su istakli da je njihov uzorak bio relativno mali, iako je ovo do sada najveća studija koja analizira majčino mlijeko i zaključuje da dojenje majki, s dijagnosticiranim ili sumnjom na virus korona, ne dovodi do infekcije Covid-19 kod njihovih beba.

Vezane vijesti

Kako smiriti bebin plač: Trikovi baka iz cijelog svijeta

Bebin plač, iako je izuzetno neprijatan za roditelje, zapravo je način komunikacije i izražavanja, pogotovo onaj prvi plač…

Najtužnija zemlja na svijetu: Oko 100.000 djece ostalo bez roditelja zbog pandemije

Aktuelna pandemija COVID-19 u Peruu je ostavila oko 98.000 djece bez roditelja, navodi se u podacima koje je…

Zašto hoteli nude šampone i sapune, ali ne i pastu za zube

Ovo je vjerovatno jedna od prvih stvari koju većina ljudi uradi kada uđu u hotelsku sobu – odlazak…
Total
1
Share