Da li su očevi bolji šefovi?

Roditeljstvo @freepik.com

U jednoj nedavnoj studiji, menadžere su pitali da li su očevi. Prema rezultatima istraživanja, upravo je očinstvo imalo pozitivan uticaj na njihov stil rukovođenja.

Roditeljstvo je stresno, ali nevjerovatno obogaćujuće iskustvo za koje mnogi smatraju da ih potresa do samih temelja. Životni događaj koji preokreće svijet naglavačke, ali takođe omogućava da se “lično sazrije”. To se odnosi i na majke, ali i na očeve, pokazalo je najnovije istraživanje.

Porodica i posao su kao dva svijeta u kojima se muškarcima postavljaju potpuno različiti zahtjevi: jedan se odnosi na osjetljivost i pokazivanje osjećaja, drugi na to da svoje emocije u velikoj mjeri kontrolišete. U isto vrijeme, postoje vještine koje su potrebne u oba područja, kao što je empatija s drugima, briga o njima i motivacija da se preuzme odgovornost ili da se bude sposoban za dobru improvizaciju.

Bolje razumijevanje drugih

Rezultati studije, provedene na ukupno 157 menadžera, objavljeni su u “International Journal of Organizational Leadership“. Kao prva karakteristika istraživanja izdvaja se ona u kojoj se 14 od 15 elemenata liderskog ponašanja značajno poboljšalo nakon rođenja djeteta u porodici.

Ispitanici o sebi kažu da im je to što su postali otac omogućilo bolje razumijevanje potreba drugih, te da su “sada više zainteresovani za lična pitanja“, posebno u stresnim vremenima u kojima trenutno živimo.

Vezane vijesti

Otkriveno zašto je djecu teško natjerati da čiste svoju sobu

Roditelji su u opasnosti da unište odnos sa svojom djecom ako vrše pritisak na njih prisijavaljući ih da…

Zašto posteljina smrdi nakon pranja?

Da li ste ikada obratili pažnju na činjenicu da deke ili jastučnice u najmanju ruku mirišu jako čudno?…

Kako ugrijati čitavu kuću bez nepotrebnog trošenja struje

Stručnjak za grijanje, David Turner, kazao je za britanske medije da postoji osnovna promjena u životnom prostoru zbog…
Total
1
Share