Da li su očevi bolji šefovi?

Roditeljstvo @freepik.com

U jednoj nedavnoj studiji, menadžere su pitali da li su očevi. Prema rezultatima istraživanja, upravo je očinstvo imalo pozitivan uticaj na njihov stil rukovođenja.

Roditeljstvo je stresno, ali nevjerovatno obogaćujuće iskustvo za koje mnogi smatraju da ih potresa do samih temelja. Životni događaj koji preokreće svijet naglavačke, ali takođe omogućava da se “lično sazrije”. To se odnosi i na majke, ali i na očeve, pokazalo je najnovije istraživanje.

Porodica i posao su kao dva svijeta u kojima se muškarcima postavljaju potpuno različiti zahtjevi: jedan se odnosi na osjetljivost i pokazivanje osjećaja, drugi na to da svoje emocije u velikoj mjeri kontrolišete. U isto vrijeme, postoje vještine koje su potrebne u oba područja, kao što je empatija s drugima, briga o njima i motivacija da se preuzme odgovornost ili da se bude sposoban za dobru improvizaciju.

Bolje razumijevanje drugih

Rezultati studije, provedene na ukupno 157 menadžera, objavljeni su u “International Journal of Organizational Leadership“. Kao prva karakteristika istraživanja izdvaja se ona u kojoj se 14 od 15 elemenata liderskog ponašanja značajno poboljšalo nakon rođenja djeteta u porodici.

Ispitanici o sebi kažu da im je to što su postali otac omogućilo bolje razumijevanje potreba drugih, te da su “sada više zainteresovani za lična pitanja“, posebno u stresnim vremenima u kojima trenutno živimo.

Vezane vijesti

Da li je ispravno tražiti od gostiju da izuju obuću?

Higijena prostora u kome se živi trebala bi pretpostavljati zlatno pravilo – “nema obuće u kući”. Dakle, pravilo…

Oko čega se bračni parovi najčešće svađaju?

Zašto se bračni parovi svađaju? Od čega zapravo zavisi porodična sreća? Prema nekim stručnjacima – ne toliko da…

Djeca koja doživljavaju intimno i fizičko zlostavljanje, suočena su sa preranom smrću

Nedavno objavljena nauča studija povezuje zlostavljanje ili zanemarivanje djece s njihovom preranom smrću u odrasloj dobi. Stručnjaci navode…
Total
1
Share