Djeca koja doživljavaju intimno i fizičko zlostavljanje, suočena su sa preranom smrću

Nasilje nad djecom u porodici @pixabay.com

Nedavno objavljena nauča studija povezuje zlostavljanje ili zanemarivanje djece s njihovom preranom smrću u odrasloj dobi. Stručnjaci navode da je veća vjerovatnoća da će djeca koja dožive intimno (se*sualno) i fizičko zlostavljanje, kao i zanemarivanje, umrijeti u srednjim godinama.

Studija analizira podaŧke od 1950-ih pa sve do do danas, a djelo je istraživača sa Londonskog univerzitetskog koledža (UCL), kao i sa Univerziteta u Kembridžu.

Otkriveno je da su odrasli ljudi, koji su prijavili se*sualno zlostavljanje do svoje 16. godine, imali 2,6 puta veći rizik od smrti u srednjim godinama, između 45 i 58 godine, u odnosu na one koji nisu bili suočeni sa (ili nisu prijavljivali) se*sualnim zlostavljanjem.

Odrasle osobe koje su prijavile da su doživjele fizičko zlostavljanje do svoje 16. godine života, imale su također i 1,7 puta veći rizik od prerane smrti, dok su oni koji su doživjeli zanemarivanje, na osnovu podataka prikupljenih od roditelja i nastavnika tokom djetinjsŧva, imali 1,4 puta veći rizik.

I novac ima presudan uticaj

Istraživači su također razmatrali vezu između socioekonomske situacije u ranom stadiju života i prerane smrti. Otkrili su da su oni koji su bili u nepovoljnom položaju prilikom rođenja (odnosno oni čiji je posao rodiŧelja bio klasifikovan kao nekvalifikovani fizički rad) imali 1,9 puta veći rizik od prerane smrti od drugih socioekonomskih grupa.

Studija je zasnovana na podacima prikupljenim nad ukupno 9.310 ljudi rođenih nakon 1958. godine.

Vezane vijesti

Da li se virus korona prenosi na bebe dojenjem od zaraženih majki?

Prema novoj američkoj naučnoj studiji, nema dokaza da majke koje su se nedavno zarazile virusom korona prenose isti…

Progutana baterija napravila rupu u srcu 17-mjesečnog dječaka

Prošle godine na Badnje veče otac je ušuškao svog sinčića i poželio mu laku noć. Nekoliko sati kasnije…

Oko čega se bračni parovi najčešće svađaju?

Zašto se bračni parovi svađaju? Od čega zapravo zavisi porodična sreća? Prema nekim stručnjacima – ne toliko da…
Total
0
Share