Djeca koja doživljavaju intimno i fizičko zlostavljanje, suočena su sa preranom smrću

Nasilje nad djecom u porodici @pixabay.com

Nedavno objavljena nauča studija povezuje zlostavljanje ili zanemarivanje djece s njihovom preranom smrću u odrasloj dobi. Stručnjaci navode da je veća vjerovatnoća da će djeca koja dožive intimno (se*sualno) i fizičko zlostavljanje, kao i zanemarivanje, umrijeti u srednjim godinama.

Studija analizira podaŧke od 1950-ih pa sve do do danas, a djelo je istraživača sa Londonskog univerzitetskog koledža (UCL), kao i sa Univerziteta u Kembridžu.

Otkriveno je da su odrasli ljudi, koji su prijavili se*sualno zlostavljanje do svoje 16. godine, imali 2,6 puta veći rizik od smrti u srednjim godinama, između 45 i 58 godine, u odnosu na one koji nisu bili suočeni sa (ili nisu prijavljivali) se*sualnim zlostavljanjem.

Odrasle osobe koje su prijavile da su doživjele fizičko zlostavljanje do svoje 16. godine života, imale su također i 1,7 puta veći rizik od prerane smrti, dok su oni koji su doživjeli zanemarivanje, na osnovu podataka prikupljenih od roditelja i nastavnika tokom djetinjsŧva, imali 1,4 puta veći rizik.

I novac ima presudan uticaj

Istraživači su također razmatrali vezu između socioekonomske situacije u ranom stadiju života i prerane smrti. Otkrili su da su oni koji su bili u nepovoljnom položaju prilikom rođenja (odnosno oni čiji je posao rodiŧelja bio klasifikovan kao nekvalifikovani fizički rad) imali 1,9 puta veći rizik od prerane smrti od drugih socioekonomskih grupa.

Studija je zasnovana na podacima prikupljenim nad ukupno 9.310 ljudi rođenih nakon 1958. godine.

Vezane vijesti

Nije znala da je trudna, sama se porodila u kozmetičkom salonu

Jedan mlada žena nije znala za svoju trudnoću sve do samog porođaja, koji se dogodio u kozmetičkom salonu…

Zašto posteljina smrdi nakon pranja?

Da li ste ikada obratili pažnju na činjenicu da deke ili jastučnice u najmanju ruku mirišu jako čudno?…

Kako ugrijati čitavu kuću bez nepotrebnog trošenja struje

Stručnjak za grijanje, David Turner, kazao je za britanske medije da postoji osnovna promjena u životnom prostoru zbog…
Total
0
Share