Japanci pronašli način koji umiruje svaku bebu koja plače

Uspavana beba @unsplash.com

Mala djeca mogu plakati iz raznih razloga, koji nisu uvijek povezani sa stvarnom patnjom i nelagodom. Istovremeno, plač može ometati spavanje odraslih, kao i odvratiti druge od važnih stvari.

Specijalisti “Centra za proučavanje mozga” Instituta “RIKEN” u Japanu pokušali su pronaći univerzalnu tehniku smirivanja bebe koja plače. Da bi to učinili, proveli su eksperimente sa 22 djece mlađe od šest mjeseci. Njihove majke su zamoljene da izvedu niz identičnih radnji:

EKG mjerenja

  • kreći se” – majka držala bebu u naručju i hodala;
  • sjedi i drži” – majka je držala bebu i sjedila;
  • krevet” – beba je stavljena u krevetić;
  • pokretni krevetić” – beba je stavljena u pokretni krevetac ili kolica, te je ljuljana naprijed-nazad.

Svaka od ovih procedura trajala je od pet minuta do pola sata, a pažljivo se pratio tok ovih zadataka, snimale su se reakcije beba i rađena su EKG mjerenja, navodi se u članku objavljenom u naučbom magazinu “Current Biology“.

Kombinacija više metoda

Pokazalo se da je najkorisnija strategija hodati s djetetom u naručju, a zatim sjediti s njim oko 5-8 minuta. Nakon 5-minutne šetnje, 5 od 11 beba (45,5 posto) je zaspalo i nijedna od njih nije zaplakala do kraja zadatka, a još dvije bebe (18,2 posto) su zaspale u roku od jedne minute nakon što su njihove majke sjedile sa njima “na rukama”.

Naučnici vjeruju da u prvih 8 minuta sna bebe imaju nizak prag uzbuđenja, pa se stoga lahko bude. Nakon ovog perioda mogu se polagati u krevetić.

Vezane vijesti

Sarajevo najjeftiniji grad u Evropi za iznajmljivanje stana

Nedavno je sprovedeno istraživanje u kome se tražilo “Pet evropskih gradova sa kirijama ispod 500 funti mjesečno”, odnosno…

Psihoterapeut: Kako poboljšati odnose sa svekrvom

Kako se sprijateljiti sa svekrvom, a da pritom ipak branite lične granice, bila je jedna od tema doktorice…

Muž radije želi gledati film u kinu, nego ići u porodilište

Jedna je buduća majka izjavila da je bila ljuta na svog supruga kada je saznala da će svoje…
Total
1
Share