Najboljih 5 načina za čišćenje prljave kade

Sredstva za čišćenje @freepik.com

Kako čišćenje kade nije jedan od omiljenih zadataka većine domaćica, nudimo vam 5 dokazanih metoda koje će se nositi i sa najtvrdokornijim prljavštinama.

1. Soda bikarbona i deterdžent za suđe

Pomiješajte kašiku sode bikarbone sa istom količinom deterdženta za pranje posuđa. Promiješajte smjesu. Dobijenu pastu nanesite na sunđer, te sa njom očistite kadu.

Ako je jako prljavo, utrljajte smjesu i ostavite da djeluje 10-15 minuta, a zatim sve dobro isperite vodom.

2. Soda i sirće

Ova opcija je prikladna za vrlo prljave kade sa naslagama i hrđom, ali se mora primijeniti u dva koraka.

Trebaće vam 6 kašika sode bikarbone koju pomiješajte sa malo vode dok ne dobijete pastu. Sve utrljajte sunđerom na prljavu površinu.

Zatim pomiješajte 100 g octa sa istom količinom izbjeljivača. Nanesite ovu smjesu na prethodnu. Ostavite pola sata, a zatim dobro isperite vodom. Efekat je zagarantovan!

3. Sirće, votka i soda

Pomiješajte pola čaše votke, pola šolje sirćeta i četvrtinu čaše sode bikarbone. Miješajte sastojke dok se ne dobije pasta. Pomoću spužve nanesite smjesu na površinu kade. Sačekajte 3 minute i zatim isperite.

4. Soda i limunska kiselina

Limunska kiselina će uspješno zamijeniti sirće. U tom slučaju morate sunđerom nanijeti sodu na kadu. Zatim uradite isto sa limunskom kiselinom. Kada se pomiješa sa sodom, uspijeva da rastvori krečnjak i hrđu.

Sačekajte 20-30 minuta, a zatim operite kadu toplom vodom.

5. Amonijak i vodikov peroksid

Ova kombinacija će vam pomoći da se riješite hrđe na površini kade.

U suhu teglu sipajte 100 g amonijaka, a zatim u tankom mlazu pažljivo dodajte 50 g vodikovog peroksida. Zatvorite teglu i lagano je protresite. Stavite gumene rukavice i uz pomoć sunđera nanesite rastvor na mrlje od hrđe i prljavštine. Sačekajte 10-15 minuta, a zatim sve isperite vodom.

Vezane vijesti

Žena rodila blizance od različitih očeva

Pošto su se pojavile sumnje u očinstvo mladog muškarca, urađen je test. Na kraju su se rezultati pokazali…

Progutana baterija napravila rupu u srcu 17-mjesečnog dječaka

Prošle godine na Badnje veče otac je ušuškao svog sinčića i poželio mu laku noć. Nekoliko sati kasnije…

Da li su očevi bolji šefovi?

U jednoj nedavnoj studiji, menadžere su pitali da li su očevi. Prema rezultatima istraživanja, upravo je očinstvo imalo…
Total
17
Share