Najtužnija zemlja na svijetu: Oko 100.000 djece ostalo bez roditelja zbog pandemije

Peruanska djeca @pixabay.com

Aktuelna pandemija COVID-19 u Peruu je ostavila oko 98.000 djece bez roditelja, navodi se u podacima koje je objavila vlada najpogođenije zemlje svijeta virusom korona.

“Nažalost, naša zemlja ima oko 98.000 djece koja su izgubila oca, majku ili staratelja tokom pandemije“, kazala je peruanska ministrica Anahi Durand, pozivajući se na podatke objavljene u medicinskom magazinu “The Lancet“.

Brojevi i dalje rastu

“Imamo tužnu evidenciju da smo zemlja s najviše djece koja su izgubila oca ili majku“, dodala je.

Ministarstvo trenutno isplaćuje naknadu od 200 sola (oko 45 eura) za više od 18.000 porodica, ali će se broj korisnika najvjerovatnije dodatno uvećati, dodaje se u njenoj objavi.

Najveća stopa smrtnosti na svijetu

Vlada Perua namjerava obezbijediti navedeni dodatak za ukupno 83.664 djece i adolescenata bez roditelja, uz dodatno pružanje psihološke i obrazovne pomoći.

Peru, država sa 33 miliona ljudi, ima najveću stopu smrtnosti na svijetu (u odnosu na broj stanovnika), sa 6.122 smrtna slučaja na milion ljudi, navodi se u izvještaju agencije “AFP” zasnovanom na zvaničnim podacima.

Trenutno ova država prolazi kroz svoj “treći talas” epidemije, sa ukupno više od dva miliona zaraženih i više od 202.900 umrlih.

Vezane vijesti

Otkriveno zašto je djecu teško natjerati da čiste svoju sobu

Roditelji su u opasnosti da unište odnos sa svojom djecom ako vrše pritisak na njih prisijavaljući ih da…

Sarajevo najjeftiniji grad u Evropi za iznajmljivanje stana

Nedavno je sprovedeno istraživanje u kome se tražilo “Pet evropskih gradova sa kirijama ispod 500 funti mjesečno”, odnosno…

Polovina američke djece vjeruje da pomfrit potiče od životinje

Prema jednoj nedavno objavljenoj studiji, veliki postotak djece u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nije svjestan porijekla njihove omiljene…
Total
10
Share