Najtužnija zemlja na svijetu: Oko 100.000 djece ostalo bez roditelja zbog pandemije

Peruanska djeca @pixabay.com

Aktuelna pandemija COVID-19 u Peruu je ostavila oko 98.000 djece bez roditelja, navodi se u podacima koje je objavila vlada najpogođenije zemlje svijeta virusom korona.

“Nažalost, naša zemlja ima oko 98.000 djece koja su izgubila oca, majku ili staratelja tokom pandemije“, kazala je peruanska ministrica Anahi Durand, pozivajući se na podatke objavljene u medicinskom magazinu “The Lancet“.

Brojevi i dalje rastu

“Imamo tužnu evidenciju da smo zemlja s najviše djece koja su izgubila oca ili majku“, dodala je.

Ministarstvo trenutno isplaćuje naknadu od 200 sola (oko 45 eura) za više od 18.000 porodica, ali će se broj korisnika najvjerovatnije dodatno uvećati, dodaje se u njenoj objavi.

Najveća stopa smrtnosti na svijetu

Vlada Perua namjerava obezbijediti navedeni dodatak za ukupno 83.664 djece i adolescenata bez roditelja, uz dodatno pružanje psihološke i obrazovne pomoći.

Peru, država sa 33 miliona ljudi, ima najveću stopu smrtnosti na svijetu (u odnosu na broj stanovnika), sa 6.122 smrtna slučaja na milion ljudi, navodi se u izvještaju agencije “AFP” zasnovanom na zvaničnim podacima.

Trenutno ova država prolazi kroz svoj “treći talas” epidemije, sa ukupno više od dva miliona zaraženih i više od 202.900 umrlih.

Vezane vijesti

“Omikron” ili “Delta”: Koja je varijanta opasnija za bebe?

Prema najnovijoj studiji urađenoj na velikom broju novorođenčadi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) za djecu do 5 godina,…

Psiholozi upozoravaju da ne vičete na svoju djecu

Navika roditelja da dižu glas na svoje dijete opasna je za dječju psihu, poručuju dječji psiholozi. Prema navodima…

Polovina američke djece vjeruje da pomfrit potiče od životinje

Prema jednoj nedavno objavljenoj studiji, veliki postotak djece u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nije svjestan porijekla njihove omiljene…
Total
0
Share