Najtužnija zemlja na svijetu: Oko 100.000 djece ostalo bez roditelja zbog pandemije

Peruanska djeca @pixabay.com

Aktuelna pandemija COVID-19 u Peruu je ostavila oko 98.000 djece bez roditelja, navodi se u podacima koje je objavila vlada najpogođenije zemlje svijeta virusom korona.

“Nažalost, naša zemlja ima oko 98.000 djece koja su izgubila oca, majku ili staratelja tokom pandemije“, kazala je peruanska ministrica Anahi Durand, pozivajući se na podatke objavljene u medicinskom magazinu “The Lancet“.

Brojevi i dalje rastu

“Imamo tužnu evidenciju da smo zemlja s najviše djece koja su izgubila oca ili majku“, dodala je.

Ministarstvo trenutno isplaćuje naknadu od 200 sola (oko 45 eura) za više od 18.000 porodica, ali će se broj korisnika najvjerovatnije dodatno uvećati, dodaje se u njenoj objavi.

Najveća stopa smrtnosti na svijetu

Vlada Perua namjerava obezbijediti navedeni dodatak za ukupno 83.664 djece i adolescenata bez roditelja, uz dodatno pružanje psihološke i obrazovne pomoći.

Peru, država sa 33 miliona ljudi, ima najveću stopu smrtnosti na svijetu (u odnosu na broj stanovnika), sa 6.122 smrtna slučaja na milion ljudi, navodi se u izvještaju agencije “AFP” zasnovanom na zvaničnim podacima.

Trenutno ova država prolazi kroz svoj “treći talas” epidemije, sa ukupno više od dva miliona zaraženih i više od 202.900 umrlih.

Vezane vijesti

Otkrijte Evropu vozom: Dionica Mostar – Sarajevo među najljepšim

Ukoliko ste nekada razmišljali o otkrivanju Evrope vozom, mnoštvo je prijedloga pogodnih za sve koji vole ovaj način…

Koja su djeca u opasnosti od autizma zbog gledanja televizije

Prema novoj japanskoj naučnoj studiji jednogodišnji dječaci, ali ne i djevojčice, koji gledaju televizijske sadržaje duže od dva…

Da li se virus korona prenosi na bebe dojenjem od zaraženih majki?

Prema novoj američkoj naučnoj studiji, nema dokaza da majke koje su se nedavno zarazile virusom korona prenose isti…
Total
10
Share