Novi trend rađanja: Majke same vade bebu iz svog stomaka!

Dojenje bebe @freepik.com

Ako vaginalni porođaj nije moguć ili siguran, jer je beba u opasnom položaju, majka očekuje više beba, ili beba i/ili majka imaju druge zdravstvene komplikacije, možda će biti neophodan carski rez.

U nekim slučajevima, zahvat se mora obaviti u opštoj anesteziji, što znači da majka ne može vidjeti porođaj. Nedavni trend rađanja, u kojem žene same vade svoju bebu iz materice tokom carskog reza, čini da se novim majkama daju osjećaj da budu više uključene u proces porođaja, piše “New York Post“.

Carski rez uz pomoć majke

Na carskom rezu uz pomoć majke, koji je sve češći u Australiji, majka, uz pomoć medicinskih stručnjaka u sterilnim rukavicama, poseže i podiže svoju bebu iz materice na svoje grudi.

Zagovornici ove metode navode da ona pomaže majkama da se povežu sa svojim bebama i daje im osjećaj kontrole tokom carskog reza, zbog čega se inače žene mogu osjećati odvojeno od procesa porođaja.

Ogromna razlika

Praksa je ponuđena u nekim australijskim klinikama još 2017. godine, kada su doktori shvatili da mnoge žene žude za dubljom vezom sa svojim novorođenčadima. Carski rez uz pomoć majke nudi praktičan pristup. Majka dobija lokalni anestetik, koji će utrnuti stomak i suzbiti bol, i omogućiti joj punu kontrolu nad rukama da sama izvuče bebu.

“Ispostavilo se da je to napravilo ogromnu razliku. Čak su i žene kojima sam ponudila da budu babice, a koje nisu znale za to ili su bile prije toga protiv, rekle da im je drago što su to uradile“, rekla je dr. Joseph Sgroi, akušerka iz Melbournea.

Vezane vijesti

Stručnjaci: Dobro je da muškarci varaju žene, evo i zašto…

I dok mnogi prevaru smatraju užasnim činom od strane partnera, te za njih takav čin predstavlja i  definitivan…

Djeca koja doživljavaju intimno i fizičko zlostavljanje, suočena su sa preranom smrću

Nedavno objavljena nauča studija povezuje zlostavljanje ili zanemarivanje djece s njihovom preranom smrću u odrasloj dobi. Stručnjaci navode…

Oko čega se bračni parovi najčešće svađaju?

Zašto se bračni parovi svađaju? Od čega zapravo zavisi porodična sreća? Prema nekim stručnjacima – ne toliko da…
Total
0
Share