“Omikron” ili “Delta”: Koja je varijanta opasnija za bebe?

Djeca i COVID-19 @unsplash.com

Prema najnovijoj studiji urađenoj na velikom broju novorođenčadi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) za djecu do 5 godina, “Omikron” varijanta koronavirusa obično uzrokuje blažu bolest od “Delte”,

U poređenju sa bebama zahvaćenim “Delta” virusom, manje je vjerovatno da će bebe sa “Omikronom” morati da budu transportovane u bolnicu ili na intenzivnu njegu.

Studija nije prošla reviziju

Međutim, istraživači ističu da, zbog velikog broja slučajeva “Omikrona”, ozbiljni slučajevi mogu porasti u apsolutnim brojevima, u odnosu na nivoe prethodnog pandemijskog talasa uzrokovanog “Deltom“.

Upravo zbog ovoga, studija nije prošla nezavisnu reviziju i predstavljena je samo kao predpublikacija.

Vidljivo manji brojevi

Istraživači sa Univerziteta “Case Western Reserve” u Ohaju (SAD) pregledali su podatke o skoro 80.000 slučajeva kod djece mlađe od pet godina, uključujući 7.201 krajem decembra i početkom januara, kada je “Omikron” izazvao veliku većinu novih infekcija virusom korona.

Analiza je pokazala da su djeca pogođena “Omikron” valom imala 29% manje vjerovatnoće da će doći u hitnu pomoć, 67% manje šanse da će biti hospitalizovana, 68% manje vjerovatnoće da će trebati intenzivnu njegu i 71% manje šanse da će trebati mehaničku respiratornu podršku od djece koja su se razboljela od “Delte”.

Vezane vijesti

Otkriveno zašto je djecu teško natjerati da čiste svoju sobu

Roditelji su u opasnosti da unište odnos sa svojom djecom ako vrše pritisak na njih prisijavaljući ih da…

Polovina američke djece vjeruje da pomfrit potiče od životinje

Prema jednoj nedavno objavljenoj studiji, veliki postotak djece u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nije svjestan porijekla njihove omiljene…

Muž radije želi gledati film u kinu, nego ići u porodilište

Jedna je buduća majka izjavila da je bila ljuta na svog supruga kada je saznala da će svoje…
Total
1
Share