“Omikron” ili “Delta”: Koja je varijanta opasnija za bebe?

Djeca i COVID-19 @unsplash.com

Prema najnovijoj studiji urađenoj na velikom broju novorođenčadi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) za djecu do 5 godina, “Omikron” varijanta koronavirusa obično uzrokuje blažu bolest od “Delte”,

U poređenju sa bebama zahvaćenim “Delta” virusom, manje je vjerovatno da će bebe sa “Omikronom” morati da budu transportovane u bolnicu ili na intenzivnu njegu.

Studija nije prošla reviziju

Međutim, istraživači ističu da, zbog velikog broja slučajeva “Omikrona”, ozbiljni slučajevi mogu porasti u apsolutnim brojevima, u odnosu na nivoe prethodnog pandemijskog talasa uzrokovanog “Deltom“.

Upravo zbog ovoga, studija nije prošla nezavisnu reviziju i predstavljena je samo kao predpublikacija.

Vidljivo manji brojevi

Istraživači sa Univerziteta “Case Western Reserve” u Ohaju (SAD) pregledali su podatke o skoro 80.000 slučajeva kod djece mlađe od pet godina, uključujući 7.201 krajem decembra i početkom januara, kada je “Omikron” izazvao veliku većinu novih infekcija virusom korona.

Analiza je pokazala da su djeca pogođena “Omikron” valom imala 29% manje vjerovatnoće da će doći u hitnu pomoć, 67% manje šanse da će biti hospitalizovana, 68% manje vjerovatnoće da će trebati intenzivnu njegu i 71% manje šanse da će trebati mehaničku respiratornu podršku od djece koja su se razboljela od “Delte”.

Vezane vijesti

Osobe koje imaju plave oči na planeti su potomci iste osobe

Prema nalazima studije, svi ljudi s plavim očima su udaljeni “rođaci” jer dijele isti skup genomskih, odnosno naslijeđenih…

Video koji otkriva kako da brzo očistite veš mašinu

Mašina za pranje veša je aparat koji apsolutno svaka osoba ima u svom domaćinstvu. Međutim, to je i…

Da li se virus korona prenosi na bebe dojenjem od zaraženih majki?

Prema novoj američkoj naučnoj studiji, nema dokaza da majke koje su se nedavno zarazile virusom korona prenose isti…
Total
1
Share