“Omikron” ili “Delta”: Koja je varijanta opasnija za bebe?

Djeca i COVID-19 @unsplash.com

Prema najnovijoj studiji urađenoj na velikom broju novorođenčadi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) za djecu do 5 godina, “Omikron” varijanta koronavirusa obično uzrokuje blažu bolest od “Delte”,

U poređenju sa bebama zahvaćenim “Delta” virusom, manje je vjerovatno da će bebe sa “Omikronom” morati da budu transportovane u bolnicu ili na intenzivnu njegu.

Studija nije prošla reviziju

Međutim, istraživači ističu da, zbog velikog broja slučajeva “Omikrona”, ozbiljni slučajevi mogu porasti u apsolutnim brojevima, u odnosu na nivoe prethodnog pandemijskog talasa uzrokovanog “Deltom“.

Upravo zbog ovoga, studija nije prošla nezavisnu reviziju i predstavljena je samo kao predpublikacija.

Vidljivo manji brojevi

Istraživači sa Univerziteta “Case Western Reserve” u Ohaju (SAD) pregledali su podatke o skoro 80.000 slučajeva kod djece mlađe od pet godina, uključujući 7.201 krajem decembra i početkom januara, kada je “Omikron” izazvao veliku većinu novih infekcija virusom korona.

Analiza je pokazala da su djeca pogođena “Omikron” valom imala 29% manje vjerovatnoće da će doći u hitnu pomoć, 67% manje šanse da će biti hospitalizovana, 68% manje vjerovatnoće da će trebati intenzivnu njegu i 71% manje šanse da će trebati mehaničku respiratornu podršku od djece koja su se razboljela od “Delte”.

Vezane vijesti

Najboljih 5 načina za čišćenje prljave kade

Kako čišćenje kade nije jedan od omiljenih zadataka većine domaćica, nudimo vam 5 dokazanih metoda koje će se…

Zašto posteljina smrdi nakon pranja?

Da li ste ikada obratili pažnju na činjenicu da deke ili jastučnice u najmanju ruku mirišu jako čudno?…

Progutana baterija napravila rupu u srcu 17-mjesečnog dječaka

Prošle godine na Badnje veče otac je ušuškao svog sinčića i poželio mu laku noć. Nekoliko sati kasnije…
Total
0
Share