Polovina američke djece vjeruje da pomfrit potiče od životinje

Pomfrit @unsplash.com

Prema jednoj nedavno objavljenoj studiji, veliki postotak djece u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nije svjestan porijekla njihove omiljene hrane.

Čak više od dvije trećine, od 176 ispitane djece uzrasŧa od tri do sedam godina, vjeruje da slanina ne dolazi od životinje, već od neke vrste mitske biljke.

Od djece koja su učestvovala u istraživanju objavljenom u “Journal of Environmental Psychology” zatraženo je, između ostalog, da kategorišu 13 namirnica prema biljnom ili životinjskom porijeklu.

Najbolje je “prošla” jabuka, za koju je samo 16% ispitanih reklo da potiče od živoŧinje.

Jabuka i mrkva “prvi izbor”

Svu hranu životinjskog porijekla, sa izuzetkom mlijeka, najmanje 30% djece je pogrešno kategorisalo. Što se tiče mesa, između 36 i 41% ispitanih smaŧra da hamburgeri, viršle i slanina potiču od biljaka“, navodi se u studiji.

Generalno, djeca su se malo bolje snašla kod hrane biljnog porijekla. Nakon jabuka, većina ih je dala tačan odgovor i za mrkvu.

Međuŧim, veliki izuzetak je bio pomfrit. Više od 46% djece vjeruje da potiče od životinje.

Jedinstvena prilika

Još nevjerovatniji je bio rezultat drugog dijela istraživanja u kome se od djece tražilo da kažu šta je jestivo, a šta nije. Krave, svinje i kokoši su kategorisani kao nejestivi kod više od dvije trećine ispitanih.

Za istraživače, međutim, činjenica da većina djece nije imala pojma šŧa zapravo jedu, mogla bi biti prilika da se pozabave problemom klimatskih promjena.

“Za razliku od odraslih, koji su izgradili arsenal argumenata za konzumaciju životinja, djeca izgledaju naivno. Istraživanja pokazuju da djeca jedu meso, a da to ne znaju, pa ovo može biti jedinstvena prilika da usvoje vegetarijansku ishranu od malih nogu”, navode isŧraživači sa Univerziteta Furman.

Vezane vijesti

Olakšanje za roditelje: Uskoro u prodaji obuća koja “raste sa djetetom”

Jedan od većih problema sa kojima se suočavaju svi roditelji jeste kako uštediti novac prilikom kupovine obuće za…

Kako ugrijati čitavu kuću bez nepotrebnog trošenja struje

Stručnjak za grijanje, David Turner, kazao je za britanske medije da postoji osnovna promjena u životnom prostoru zbog…

Nakon 75 godina u porodici konačno rođena djevojčica

U engleskom gradu Northfleet, u Kentu, porodica u kojoj su se 75 godina rađali samo dječaci slavi rođenje…
Total
1
Share