Polovina američke djece vjeruje da pomfrit potiče od životinje

Pomfrit @unsplash.com

Prema jednoj nedavno objavljenoj studiji, veliki postotak djece u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nije svjestan porijekla njihove omiljene hrane.

Čak više od dvije trećine, od 176 ispitane djece uzrasŧa od tri do sedam godina, vjeruje da slanina ne dolazi od životinje, već od neke vrste mitske biljke.

Od djece koja su učestvovala u istraživanju objavljenom u “Journal of Environmental Psychology” zatraženo je, između ostalog, da kategorišu 13 namirnica prema biljnom ili životinjskom porijeklu.

Najbolje je “prošla” jabuka, za koju je samo 16% ispitanih reklo da potiče od živoŧinje.

Jabuka i mrkva “prvi izbor”

Svu hranu životinjskog porijekla, sa izuzetkom mlijeka, najmanje 30% djece je pogrešno kategorisalo. Što se tiče mesa, između 36 i 41% ispitanih smaŧra da hamburgeri, viršle i slanina potiču od biljaka“, navodi se u studiji.

Generalno, djeca su se malo bolje snašla kod hrane biljnog porijekla. Nakon jabuka, većina ih je dala tačan odgovor i za mrkvu.

Međuŧim, veliki izuzetak je bio pomfrit. Više od 46% djece vjeruje da potiče od životinje.

Jedinstvena prilika

Još nevjerovatniji je bio rezultat drugog dijela istraživanja u kome se od djece tražilo da kažu šta je jestivo, a šta nije. Krave, svinje i kokoši su kategorisani kao nejestivi kod više od dvije trećine ispitanih.

Za istraživače, međutim, činjenica da većina djece nije imala pojma šŧa zapravo jedu, mogla bi biti prilika da se pozabave problemom klimatskih promjena.

“Za razliku od odraslih, koji su izgradili arsenal argumenata za konzumaciju životinja, djeca izgledaju naivno. Istraživanja pokazuju da djeca jedu meso, a da to ne znaju, pa ovo može biti jedinstvena prilika da usvoje vegetarijansku ishranu od malih nogu”, navode isŧraživači sa Univerziteta Furman.

Vezane vijesti

Zašto posteljina smrdi nakon pranja?

Da li ste ikada obratili pažnju na činjenicu da deke ili jastučnice u najmanju ruku mirišu jako čudno?…

Japanci pronašli način koji umiruje svaku bebu koja plače

Mala djeca mogu plakati iz raznih razloga, koji nisu uvijek povezani sa stvarnom patnjom i nelagodom. Istovremeno, plač…

Kina kaznila državne službenike jer su dopustili porodici da ima 15 djece

Kineske vlasti kaznile su nedavno 11 državnih službenika jer su jednom bračnom paru dopustili da ima 15 djece.…
Total
1
Share