U kojoj dobi je djetetu preporučeno dati prvi mobilni telefon

Djeca i mobilni telefoni @freepik.com

Dječiji psiholozi smatraju, uprkos uvrijeđenom mišljenju dijela roditelja, da zapravo ima smisla kupiti prvi mobilni telefon djetetu tek kada ono počne samostalno ići u školu i iz škole, odnosno kada pođe samo hodati bez roditeljske kontrole, a sve s ciljem kako bi bilo u kontaktu s njima.

Istovremeno, važno je napomenuti da bi se svaki “dječiji” pametni telefon trebao odmah pretvoriti u “obični telefon samo za pozive” koristeći postavke unutar samog uređaja ili koristeći programe roditeljske kontrole.

Mnoštvo opasnosti korištenja

Razlog je taj jer ponekad roditelji daju djetetu pametni telefon bez ikakvih unaprijed napravljenih postavki, ne misleći uopšte šta će možda dijete raditi s njime, osim da ga koristi za telefonske pozive.

Zbog svega navedenog, psiholozi navode da je prilikom kupovine pametnog telefona za dijete, kako biste mogli brzo stupiti u kontakt s njim, važno odmah pripremiti uređaj na način da radi kao telefon, a ne kao prenosna igraća konzola i uređaj za neograničen pristup internetu sa mogućnošću posjete bilo koje stranice i preuzimanja bilo koje igre ili aplikacije.

Tek kada dijete napuni 12 ili 13 godina, mogu mu se “otključati” skoro sve opcije mobilnog telefona, ali ponovo uz razgovor s djetetom, odnosno na ukazivanje na opasnosti koje vrebaju prilikom njegovog korištenja.

Vezane vijesti

Progutana baterija napravila rupu u srcu 17-mjesečnog dječaka

Prošle godine na Badnje veče otac je ušuškao svog sinčića i poželio mu laku noć. Nekoliko sati kasnije…

Žena usrećuje muža puštajući ga da spava sa drugim ženama

Samoproglašena “tradicionalna žena” kaže da dozvoljava svom mužu da spava sa drugim ženama kako bi ga usrećila. Monica…

“Omikron” ili “Delta”: Koja je varijanta opasnija za bebe?

Prema najnovijoj studiji urađenoj na velikom broju novorođenčadi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) za djecu do 5 godina,…
Total
0
Share