Slučajevi 301976
Oporavljeni 177196
Umrli 13636

Broj “Omikron” slučajeva mogao bi početi naglo opadati

Covid-19 u SAD @freepik.com

Medicinski istraživači vide prve znakove da je alarmantni val koronavirusa “Omikron” možda dostigao svoj vrhunac u Velikoj Britaniji i da je na putu da učini isto u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), nakon čega bi broj slučajeva mogao početi naglo opadati, prenosi “AP”.

Razlog za to je što je “Omikron” postao toliko zarazan da jednostavno više nema ljudi koje nije zarazio, svega mjesec i po dana nakon njegovog prvobitnog otkrića u Južnoj Africi.

“Njegova prevalencija u populaciji može se zapravo smanjivati njegovim brzim rastom“, rekao je istraživač Ali Moqdad sa Univerziteta Washington u Seattleu. Istovremeno, stručnjaci upozoravaju da još uvijek postoji mnogo neizvjesnosti o tome kako će se razvijati sljedeća faza pandemije.

“Svi će biti zaraženi”

Prema Univerzitetu Washington, broj dnevno prijavljenih slučajeva u SAD dostići će vrhunac od 1,2 miliona do 19. januara, a zatim će naglo pasti, “jednostavno zato što će se zaraziti svako ko može biti zaražen“, rekao je Moqdad.

Prema njegovim riječima, i prema procjenama univerziteta, stvarni broj novih dnevnih slučajeva u SAD, uključujući ljude koji nisu testirani, već je dostigao ​vrhunac od ​6 miliona 6. januara.

U Velikoj Britaniji, vladine brojke pokazuju da je broj novih infekcija pao na oko 140.000 dnevno prošle sedmice, nakon što je premašio 200.000 dan ranije ovog mjeseca.

Vezane vijesti

“Omikron” se umnožava 70 puta brže u disajnim putevima, ali se manje širi u plućima

“Omikron” soj virusa korona se umnožava 70 puta brže od “Delta” varijante u ljudskim disajnim putevima, navodi se…

Nova studija: Zaštitne maske prepolovile rizik od koronavirusa

I dok se koronavirus u punom zamahu vratio u Evropu, gdje je trenutno njegovo najveće svjetsko žarište, jedna…

Prvi “Fluron”, istovremena infekcija virusom COVID-19 i gripe

Službeno je u svijetu prijavljen prvi slučaj “Flurona” – istovremene infekcije virusom COVID-19 i virusom gripe. Riječ je…
Total
0
Share