Broj “Omikron” slučajeva mogao bi početi naglo opadati

Covid-19 u SAD @freepik.com

Medicinski istraživači vide prve znakove da je alarmantni val koronavirusa “Omikron” možda dostigao svoj vrhunac u Velikoj Britaniji i da je na putu da učini isto u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), nakon čega bi broj slučajeva mogao početi naglo opadati, prenosi “AP”.

Razlog za to je što je “Omikron” postao toliko zarazan da jednostavno više nema ljudi koje nije zarazio, svega mjesec i po dana nakon njegovog prvobitnog otkrića u Južnoj Africi.

“Njegova prevalencija u populaciji može se zapravo smanjivati njegovim brzim rastom“, rekao je istraživač Ali Moqdad sa Univerziteta Washington u Seattleu. Istovremeno, stručnjaci upozoravaju da još uvijek postoji mnogo neizvjesnosti o tome kako će se razvijati sljedeća faza pandemije.

“Svi će biti zaraženi”

Prema Univerzitetu Washington, broj dnevno prijavljenih slučajeva u SAD dostići će vrhunac od 1,2 miliona do 19. januara, a zatim će naglo pasti, “jednostavno zato što će se zaraziti svako ko može biti zaražen“, rekao je Moqdad.

Prema njegovim riječima, i prema procjenama univerziteta, stvarni broj novih dnevnih slučajeva u SAD, uključujući ljude koji nisu testirani, već je dostigao ​vrhunac od ​6 miliona 6. januara.

U Velikoj Britaniji, vladine brojke pokazuju da je broj novih infekcija pao na oko 140.000 dnevno prošle sedmice, nakon što je premašio 200.000 dan ranije ovog mjeseca.

Vezane vijesti

Želite prestati s pušenjem? Jedno povrće će vam sigurno pomoći

Vrlo štetnu aktivnost po ljudski organizam predstavlja pušenje duhanskih cigareta, jer tom prilikom dolazi do oslobađanja na hiljade…

Neočekivana korisna svojstva zelenog luka

Upotreba mladih izdanaka zelenog luka jača imuni sistem organizma i pozitivno utiče na oralno zdravlje. Zeleni luk sadrži…

U Evropi otkrivena nova smrtonosnija i zaraznija varijanta HIV-a

Naučnici su otkrili novu, visoko smrtonosnu, varijantu HIV- a, za koju se čini da kruži svijetom još od…
Total
1
Share