Četvrta doza vakcine ne spriječava zarazu “Omikronom”

Vakcina protiv Covid-19 @unsplash.com

Četvrta doza Covid-19 vakcine povećava broj antitijela na nivoe čak i više od treće injekcije, ali nije dovoljna da spriječi infekcije “Omikronom”, navodi su iz preliminarne izraelske studije.

“Medicinski centar ‘Sheba’ u Izraelu ponudio je svom osoblju četvrtu dozu vakcine tokom kliničkog ispitivanja, a zatim je proučavao uticaj takve dopunske doze na grupu od 154 ispitanika koji su primali samo ‘Pfizer‘, te na grupu od 120 ispitanika koji su primali samo ‘Moderna‘ vakcine”, kazao je Gili Regev-Yochay, direktor odjela za zarazne bolesti na izraelskoj klinici.

Ne mogu “stati” u vakcinu

Svi oni su zatim upoređeni sa kontrolnom grupom koja nije primila četvrtu dozu vakcine.

“Vakcine su dovele do povećanja broja antitijela, čak i malo većeg od onoga što smo imali nakon treće doze“, kazao je Regev-Yochay, dodajući da to ipak “vjerovatno nije dovoljno za ‘Omikron’“.

Preliminarni nalazi

“Do sada znamo da je nivo antitijela potrebnih da se zaštitite i spriječite zaražavanje ‘Omikronom’ vjerovatno previsok za vakcinu, čak i ako je to dobra vakcina“, dodao je.

Nalazi, za koje bolnica kažu da su prvi takve vrste u svijetu, bili su preliminarni i još nisu zvanično objavljeni.

Vezane vijesti

“Omikron” će vjerovatno dostići svoj vrhunac do kraja januara

Vodeći američki epidemiolog, dr. Anthony Fauci, procijenio je ove sedmice da bi talas pandemije zbog varijante “Omikron” mogao…

Ljudi koji malo spavaju imaju rizik od Alchajmerove bolesti

Nekoliko nedavnih studija pokazalo je da spavanje manje od 6 sati dnevno, kod osoba starijih od 50 godina,…

U Kini je registrovana epidemija novog opasnog virusa

Kineski i singapurski doktori objavili su otkriće 35 slučajeva opasne nove vrste henipavirusa, prenosi kineska publikacija “Pengpai”. Epidemija,…
Total
1
Share