Čip ugrađen u kičmu: Prva paralizovana osoba koja ponovo hoda

Invalidska kolica @pixabay.com

Paralizovani Italijan, čija je kičma slomljena u nesreći na motociklu, ponovo je mogao da hoda zahvaljujući čipu koji mu je implantirao tim švicarskih istraživača.

Ovo je prvi put da je osoba, koja je patila od takvog stanja. povratila sposobnost kretanja samostalno, navodi “BBC” pozivajući se na studiju objavljenu u magazinu “Nature Medicine“.

Živi normalan život

Italijan Michel Roccati paralizovan je od struka naniže prije 5 godina, nakon nesreće na motociklu, kada mu je kičma potpuno slomljena. Međutim, sada može hodati zahvaljujući čipu ugrađenom u njegovu kičmu, čije su elektrode pričvršćene na nervne grane.

“Mogu da ustanem iz stolice, mogu hodati bilo gdje, mogu se penjati stepenicama – gotovo mogu reći da živim normalnim životom“, rekao je Roccati.

Čip “preuzima” tjelesne funkcije

Neurohirurzi koji su izvršili implantaciju čipa istakli su da ovo nije univerzalni “lijek” za traumu ili prijelome kičme. Naučnici kažu da je ova tehnologija i dalje izuzetno komplikovana i teška za upotrebu u svakodnevnom životu, čak i ako je važan korak u poboljšanju kvaliteta života u ovakvim situacijama.

Prema istraživačima, u ovom slučaju implantat radi kao “relej” – u slučaju prijeloma kičme, nervne veze se uništavaju i čip preuzima zadatak prenošenja nervnih signala od mozga do stopala.

Vezane vijesti

“Omikron” talas ubija više ljudi od “Delte”

“Omikron” varijanta korona virusa smatra se posebno blagom. U poređenju sa prethodno dominantnom “Delta” mutacijom, ova varijanta rijetko…

Simptomi na jeziku odaju nadolazeći srčani udar

Ispostavilo se da nam jezik može poslati signal o nadolazećem srčanom udaru. Važno je biti svjestan ovog simptoma,…

Prvi put u 20 godina u SAD zabilježeno izbijanje opasne bolesti

U protekla dva mjeseca u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zabilježeno je širenje opasne bolesti malarije, a već je…
Total
0
Share