Da li je istina da bijeli luk zaista snižava krvni pritisak?

Bijeli luk @freepik.com

Nažalost, danas mnogi ljudi pate od visokog krvnog pritiska. Hipertenzija je jedna od neugodnih posljedica modernog načina života. Nikada ne ostavljajte ovu bolest neliječenu, jer s vremenom može biti ozbiljna prijetnja vašem zdravlju.

Naravno, prvo što treba da uradite jeste da se obratite doktoru. Vjerovatno će vam propisati liječenje ukoliko smatra da je potrebno.

Odavno je poznato da bijeli luk blagotvorno djeluje na osobe koje pate od visokog krvnog pritiska. Ovo povrće se smatra vodećim u borbi protiv hipertenzije. Ne samo da lako snižava krvni pritisak, već to radi i na duži vremenski period.

U kombinaciji sa medom i sirćetom

Ne postoji poseban recept. Dovoljno je da 1-2 puta dnevno uzmete nekoliko čena bijelog luka i gotovo je sigurno da ćete osjetiti blagotvorno dejstvo.

Prema mišljenju stručnjaka, jači efekat ima bijeli luk zgnječen sa medom i jabukovim sirćetom. Ovu smjesu treba čuvati u frižideru.

Proizvodi koji će vam trebati:

  • 1 kašičica jabukovog sirćeta,
  • 1 kašičica meda,
  • 8 čena bijelog luka.

Sve proizvode usitnite i izmješajte mikserom. Kada završite, prebacite ih u posudu sa poklopcem i čuvajte u frižideru, te konzumirajte po potrebi.

Zapamtite da je ipak najvažnije prvo se obratiti doktoru koji će vam propisati adekvatno liječenje.

!Navedeni članak služi samo u informativne svrhe, te nije zamjena za konsultacije sa doktorom!

Vezane vijesti

Kategorija pacijenata za koje je virus korona 10 puta opasniji

Visok krvni pritisak razlog je da pažljivo pratite svoje zdravlje u pandemiji Covida-19. Arterijska hipertenzija pogoršava tok bilo…

Koje boje su najštetnije za farbanje kose

Oksidant koji uništava prirodni pigment kose, te ozbiljno oštećuje folikule dlake i nanosi nepopravljivu štetu, nalazi se u…

Rizik od hospitalizacije “Omikronom” za 69% manji nego “Deltom”

Rizici od hospitalizacije u vezi sa virusom “Covid-19” manji su za 69 posto u slučaju infekcije varijantom “Omikron”…
Total
5
Share