Direktor “Pfizera”: Specijalna vakcina za “Omikron” stiže u martu

Albert Bourla @YouTube

Albert Bourla, izvršni direktor “Pfizera” govorio je gostujući u programu jedne grčke televizije o specijalnoj vakcini koja iz ove kompanije stiže već narednog marta.

Generalni direktor “Pfizera” je istakao da je ova kompanija već počela da priprema vakcinu za mutaciju “Omikron”, međutim, kako je rekao, iako će biti gotova u martu, možda ipak neće biti potrebna jer su i sadašnje vakcine odlične u borbi protiv nove varijante virusa korona.

Međutim, Bourla se kao i većina naučne zajednice s posebnim naglaskom osvrnuo na visoku prenosivost “Omikron” mutacije Covid-19 virusa, dodajući da “što je virus više prisutan u svjetskoj populaciji, veća je vjerovatnoća da će se kasnije pojaviti nove mutacije“.

“Nisam siguran, ali je najvjerovatnije da će Omikron ‘pobijediti’. Prilično je komplikovano i moraćemo da sačekamo da vidimo šta će se desiti. Nema šanse da treća doza vakcine neće biti efikasna, ali nisam siguran da li će biti efikasna 95%. Mislim da neće biti ispod 75%”, kazao je na kraju izvršni direktor “Pfizera”.

Vezane vijesti

Ako vas ugrize zmija, koja je prva stvar koju trebate uraditi

Topli dani su savršeno vrijeme da zmije izađu na sunce. Uglavnom, ako ih slučajno ne zakačite, nećete imati…

Doktori otkrili da “Omikron” soj stvara “zamućeno razmišljanje”

Pored uobičajenih simptoma virusa korona, najnoviji soj “Omikron” često uzrokuje promjene u ljudskim misaonim procesima. Kako prenosi britanski…

Otkrivena dijeta koja štiti od demencije

Ishrana bogata biljnom hranom smanjuje rizik od kognitivnih oštećenja i demencije kod starijih osoba, otkrili su istraživači sa…
Total
2
Share