Direktor “Pfizera”: Specijalna vakcina za “Omikron” stiže u martu

Albert Bourla @YouTube

Albert Bourla, izvršni direktor “Pfizera” govorio je gostujući u programu jedne grčke televizije o specijalnoj vakcini koja iz ove kompanije stiže već narednog marta.

Generalni direktor “Pfizera” je istakao da je ova kompanija već počela da priprema vakcinu za mutaciju “Omikron”, međutim, kako je rekao, iako će biti gotova u martu, možda ipak neće biti potrebna jer su i sadašnje vakcine odlične u borbi protiv nove varijante virusa korona.

Međutim, Bourla se kao i većina naučne zajednice s posebnim naglaskom osvrnuo na visoku prenosivost “Omikron” mutacije Covid-19 virusa, dodajući da “što je virus više prisutan u svjetskoj populaciji, veća je vjerovatnoća da će se kasnije pojaviti nove mutacije“.

“Nisam siguran, ali je najvjerovatnije da će Omikron ‘pobijediti’. Prilično je komplikovano i moraćemo da sačekamo da vidimo šta će se desiti. Nema šanse da treća doza vakcine neće biti efikasna, ali nisam siguran da li će biti efikasna 95%. Mislim da neće biti ispod 75%”, kazao je na kraju izvršni direktor “Pfizera”.

Vezane vijesti

Bezalkoholno pivo može biti veoma opasno

Stručnjaci objašnjavaju da bezalkoholno pivo otežava rad bubrega, zbog čega se kancerogeni sastojci u ovom napitku ne mogu…

Neurolozi objasnili zašto je golicanje opasno za djecu

Dijete ne dobija pozitivne emocije od golicanja, a smijeh je samo refleksna reakcija, navode neurolozi. Golicanje sužava krvne…

Naučnici otkrili pozitivan efekat alkohola na osobe starije od 40 godina

Ljudi starosti između 40. i 64. godine mogu piti dvije čaše vina ili dvije boce piva dnevno bez…
Total
0
Share