Doktori dokazali da od ljutnje možete zaraditi moždani udar

Ljutnja @freepik.com

Ljutnja i naporna fizička aktivnost mogu izazvati moždani udar, upozoravaju stručnjaci sa Irskog nacionalnog univerziteta u Galwayu u članku nedavno objavljenom u magazinu “European Heart Journal”.

Istraživači su analizirali skoro 13.500 slučajeva akutnog moždanog udara kod pacijenata različitih etničkih grupa u 32 države svijeta. Nakon ispitivanja događaja koji su prethodili moždanom udaru, naučnici su otkrili da je bar jedan od jedanaest preživjelih pacijenata doživio ljutnju ili frustraciju u roku od sat vremena prije moždanog udara.

Prema navodima autora studije, bijes i frustracija povećavaju rizik od moždanog udara u prosjeku za 30%, što je posebno izraženo kod osoba koje nikada nisu imale simptome depresije, kao i onih koji nisu imali fakultetsku diplomu.

Žene – oprez!

Zanimljiva je činjenica također da su “ljutite” žene češće doživljavale moždani udar.

Studija proširuje listu faktora rizika za moždani udar, što uključuje hipertenziju, gojaznost, pušenje i druge bolesti, kao i loše navike. Preporuke za prevenciju i dalje ostaju iste – pravilna prehrana, umjerena fizička aktivnost i generalno briga o svom fizičkom i psihičkom zdravlju.

Vezane vijesti

Razlika u simptomima između “Omikrona” i svih drugih sojeva

Bolest uzrokovana “Omikron” sojem virusa korona razvija se mnogo drugačije nego što je to bio slučaj kod prethodnih…

Pozitivne prednosti širenja soja “Omikron”

Ruski imunolog, doktor medicinskih nauka Vladislav Žemčugov, objasnio je za ruske medije da širenje “Omikron” soja virusa korona…

Rođena djevojčica koja se neprestano smiješi

Osmijeh ne silazi sa djetetovog lica od rođenja, jer beba ima prilično rijetku genetsku patologiju – bilateralnu makrostomiju,…
Total
20
Share