Doktori otkrili da “Omikron” soj stvara “zamućeno razmišljanje”

Zamišljeni čovjek @unsplash.com

Pored uobičajenih simptoma virusa korona, najnoviji soj “Omikron” često uzrokuje promjene u ljudskim misaonim procesima.

Kako prenosi britanski magazin “Express“, pozivajući se na podatke iz bolničke aplikacije “ZOE” koja prati simptome kod pacijenata oboljelih od virusa Covid-19, za razliku od drugih sojeva, “Omikron” utiče na “zamućeno razmišljanje” ubrzo nakon infekcije.

Britanski naučnici sugerišu da su ovi simptomi uzrokovani kombinovanim oštećenjem respiratornog, krvožilnog, izlučnog i drugih sistema ljudskog tijela.

Prema dostupnim podacima iz aplikacije “ZOE”, gotovo 50% pacijenata s potvrđenom dijagnozom infekcije virusom korona prijavilo je pojavu neobičnih simptoma. Jedan od karakterističnih simptoma “Omikrona” bilo je upravo “zamućeno razmišljanje”.

Zbunjujuće razmišljanje

Još jedan od zaključaka jeste i da će, za razliku od ostalih sojeva, “Omikron” mnogo vjerovatnije imati negativan efekat na pamćenje kod oboljelih.

Naizgled jednostavne odluke poput odabira čaja ili kafe mogu biti zbunjujuće za neke ljude, dok drugi mogu imati problema sa kratkoročnim ili dugoročnim pamćenjem“, navodi se u studiji velškog Univerziteta Bangor koja proučava vezu između dugoročnog pamćenja tokom zaraze virusom Covid-19 i simptomima oštećenja mozga.

Vezane vijesti

Kada da ne jedete tokom dana kako biste uspješno smršali

Stručnjaci sa Univerziteta “Alabama” u Birminghamu, koji su svoje istraživanje predstavili u članku u magazinu “Nature Communications”, navode…

Zato ne treba “preskakati” doručak rano ujutru

Istraživanje američkih naučnika pokazuje da preskakanje doručka više nego udvostručuje rizik od ateroskleroze, odnosno ograničava dotok krvi i…

Rano sijeda kosa je simptom ozbiljnih bolesti?

Prerano sijeda kosa je neprijatan problem koji pogađa mnoge ljude širom svijeta. Doktori kažu da ne treba kriviti…
Total
0
Share