Doktori otkrili da “Omikron” soj stvara “zamućeno razmišljanje”

Zamišljeni čovjek @unsplash.com

Pored uobičajenih simptoma virusa korona, najnoviji soj “Omikron” često uzrokuje promjene u ljudskim misaonim procesima.

Kako prenosi britanski magazin “Express“, pozivajući se na podatke iz bolničke aplikacije “ZOE” koja prati simptome kod pacijenata oboljelih od virusa Covid-19, za razliku od drugih sojeva, “Omikron” utiče na “zamućeno razmišljanje” ubrzo nakon infekcije.

Britanski naučnici sugerišu da su ovi simptomi uzrokovani kombinovanim oštećenjem respiratornog, krvožilnog, izlučnog i drugih sistema ljudskog tijela.

Prema dostupnim podacima iz aplikacije “ZOE”, gotovo 50% pacijenata s potvrđenom dijagnozom infekcije virusom korona prijavilo je pojavu neobičnih simptoma. Jedan od karakterističnih simptoma “Omikrona” bilo je upravo “zamućeno razmišljanje”.

Zbunjujuće razmišljanje

Još jedan od zaključaka jeste i da će, za razliku od ostalih sojeva, “Omikron” mnogo vjerovatnije imati negativan efekat na pamćenje kod oboljelih.

Naizgled jednostavne odluke poput odabira čaja ili kafe mogu biti zbunjujuće za neke ljude, dok drugi mogu imati problema sa kratkoročnim ili dugoročnim pamćenjem“, navodi se u studiji velškog Univerziteta Bangor koja proučava vezu između dugoročnog pamćenja tokom zaraze virusom Covid-19 i simptomima oštećenja mozga.

Vezane vijesti

Tri puta više smrtnih slučajeva od Covida nego što je registrovano?

Pandemija virusa korona je možda odnijela znatno više života širom svijeta nego što se mislilo. Prema nedavnom istraživanju,…

U kojim godinama su ljudi najosjetljiviji na korona virus

Pozivajući se na podatke iz aplikacije “ZOE Covid Study”, koja prikuplja podatke o incidenciji širom Ujedinjenog Kraljevstva, zarazi…

Dva lijeka koje je potrebno imati na zalihi tokom pandemije

Šef katedre za opštu i kliničku farmakologiju, ruski profesor Sergej Zirjanov, imenovao je lijekove kojima se vrijedi snabdijeti…
Total
1
Share