Doktori otkrili da “Omikron” soj stvara “zamućeno razmišljanje”

Zamišljeni čovjek @unsplash.com

Pored uobičajenih simptoma virusa korona, najnoviji soj “Omikron” često uzrokuje promjene u ljudskim misaonim procesima.

Kako prenosi britanski magazin “Express“, pozivajući se na podatke iz bolničke aplikacije “ZOE” koja prati simptome kod pacijenata oboljelih od virusa Covid-19, za razliku od drugih sojeva, “Omikron” utiče na “zamućeno razmišljanje” ubrzo nakon infekcije.

Britanski naučnici sugerišu da su ovi simptomi uzrokovani kombinovanim oštećenjem respiratornog, krvožilnog, izlučnog i drugih sistema ljudskog tijela.

Prema dostupnim podacima iz aplikacije “ZOE”, gotovo 50% pacijenata s potvrđenom dijagnozom infekcije virusom korona prijavilo je pojavu neobičnih simptoma. Jedan od karakterističnih simptoma “Omikrona” bilo je upravo “zamućeno razmišljanje”.

Zbunjujuće razmišljanje

Još jedan od zaključaka jeste i da će, za razliku od ostalih sojeva, “Omikron” mnogo vjerovatnije imati negativan efekat na pamćenje kod oboljelih.

Naizgled jednostavne odluke poput odabira čaja ili kafe mogu biti zbunjujuće za neke ljude, dok drugi mogu imati problema sa kratkoročnim ili dugoročnim pamćenjem“, navodi se u studiji velškog Univerziteta Bangor koja proučava vezu između dugoročnog pamćenja tokom zaraze virusom Covid-19 i simptomima oštećenja mozga.

Vezane vijesti

Zašto žene žive duže od muškaraca?

Razlika između žena i muškaraca, u pogledu dugovječnosti, vječita je tema kojom se bave istraživači širom svijeta. “Iako…

Čip ugrađen u kičmu: Prva paralizovana osoba koja ponovo hoda

Paralizovani Italijan, čija je kičma slomljena u nesreći na motociklu, ponovo je mogao da hoda zahvaljujući čipu koji…

Da li je zaista dobro piti puno vode dnevno?

Voda ima bezbroj prednosti za ljudski organizam. Posebno je ljeti veoma važno piti određene količine ove tečnosti kako…
Total
1
Share