Doktori predlažu radikalni tretman liječenja gojaznosti

Gojazne osobe @unsplash.com

Specijalisti iz britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS) i istraživači sa “Imperial College London” predložili su borbu protiv gojaznosti ometanjem protoka krvi u želucu čime bi se zaustavila proizvodnja hormona gladi.

Grelin je jedan od hormona koji reguliše osjećaj sitosti. Smanjenje protoka krvi u fundus želuca smanjuje proizvodnju grelina, a gojazni pacijenti gube u prosjeku 10% svoje težine nakon blokiranja protoka krvi, a mnogi čak i više.

Brza i efikasna procedura

Doktori predlažu korištenje ove procedure umjesto klasičnih barijatrijskih operacija. Procedura započinje malim rezom u preponama ili zglobu, kroz koji se provuče sonda dalje kroz krvne žile sve do želuca. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji i traje samo 40 minuta.

Ovaj pristup je mnogo manje traumatičan od hirurškog smanjenja želuca, napominju njegovi tvorci, ali rezultat će biti isti – žudnja za prejedanjem će se smanjiti, a težina će se početi smanjivati. Ljekari su metodu nazvali barijatrijska embolizacija.

U fazi testiranja

Čitav proces je još uvijek u fazi testiranja u kome specijalisti trenutno regrutuju volontere s teškom gojaznošću (BMI index od 35 do 50) kako bi vidjeli da li intervencija zaista djeluje ili je u pitanju samo placebo efekat.

Svi učesnici testiranja će proći istu proceduru, odnosno polovici njih će doktori smanjiti dotok krvi u želudac, a ostalima će jednostavno biti ubrizgano mala količina fiziološke otopine.

Ako se barijatrijska embolizacija pokaže uspješnom nad odabranom grupom volontera, ista će zasigurno pomoći u smanjenju tjelesne težine, pogotovo gojaznim osobama koje moraju smanjiti težinu prije operativnog zahvata.

Vezane vijesti

10 prednosti morske vode

Morska voda sadrži elemente koji su vitalni za ljudski organizam, kao što su mineralne soli, elementi u tragovima…

Čovječanstvu prijeti kriza plodnosti: Koncentracija sperme se prepolovila u posljednje četiri decenije

Čovječanstvo bi se moglo suočiti sa krizom plodnosti ako se brzo ne preduzmu mjere, upozoravaju istraživači koji su…

Nova hit dijeta: Japansko čudo za brze rezultate

Predstavljamo vam japansko čudo – dijeta koja traje tačno dvije sedmice. Postoji nekoliko pravila kojih se morate pridržavati…
Total
0
Share