Doktori predlažu radikalni tretman liječenja gojaznosti

Gojazne osobe @unsplash.com

Specijalisti iz britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS) i istraživači sa “Imperial College London” predložili su borbu protiv gojaznosti ometanjem protoka krvi u želucu čime bi se zaustavila proizvodnja hormona gladi.

Grelin je jedan od hormona koji reguliše osjećaj sitosti. Smanjenje protoka krvi u fundus želuca smanjuje proizvodnju grelina, a gojazni pacijenti gube u prosjeku 10% svoje težine nakon blokiranja protoka krvi, a mnogi čak i više.

Brza i efikasna procedura

Doktori predlažu korištenje ove procedure umjesto klasičnih barijatrijskih operacija. Procedura započinje malim rezom u preponama ili zglobu, kroz koji se provuče sonda dalje kroz krvne žile sve do želuca. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji i traje samo 40 minuta.

Ovaj pristup je mnogo manje traumatičan od hirurškog smanjenja želuca, napominju njegovi tvorci, ali rezultat će biti isti – žudnja za prejedanjem će se smanjiti, a težina će se početi smanjivati. Ljekari su metodu nazvali barijatrijska embolizacija.

U fazi testiranja

Čitav proces je još uvijek u fazi testiranja u kome specijalisti trenutno regrutuju volontere s teškom gojaznošću (BMI index od 35 do 50) kako bi vidjeli da li intervencija zaista djeluje ili je u pitanju samo placebo efekat.

Svi učesnici testiranja će proći istu proceduru, odnosno polovici njih će doktori smanjiti dotok krvi u želudac, a ostalima će jednostavno biti ubrizgano mala količina fiziološke otopine.

Ako se barijatrijska embolizacija pokaže uspješnom nad odabranom grupom volontera, ista će zasigurno pomoći u smanjenju tjelesne težine, pogotovo gojaznim osobama koje moraju smanjiti težinu prije operativnog zahvata.

Vezane vijesti

Rizik od smrti od COVID-19 je 25 puta veći kod nevakcinisanih

Italijanski viši institut za zdravlje objavio je izvještaj prema kojem osobe koje nisu vakcinisane protiv virusa korona imaju…

Fauci: “Virus korona vjerovatno nikada neće nestati”

Glavni američki epidemiolog ponovo je govorio stanju u kome se SAD nalaze tokom aktuelne pandemije virusa korona, napominjući…

“T-ćelije” od obične prehlade pružaju zaštitu od COVID-19

Studija koju je u ponedjeljak objavio “Imperial College London” otkrila je da visoki nivoi T-ćelija uzrokovani virusima obične…
Total
1
Share