Doktori predviđaju rizik od smrti pregledom očiju

Ljudsko oko @unsplash.com

Razlika između biološke starosti mrežnjače i stvarne starosti osobe, bila je znak povećanog rizika od smrti. Odgovarajući članak objavljen je u magazinu “British Journal of Ophthalmology”.

Sve veći broj dokaza sugeriše da zdravlje mreže malih krvnih žila može biti pouzdan pokazatelj ukupnog zdravlja cirkulacionog sistema i mozga. Tako su naučnici koristili algoritme mašinskog učenja kako bi pokušali da predvide starost osobe na osnovu stanja njenih očiju.

Biološka i stvarna starost

Baza podataka zasnovana je na 80.169 fotografija prethodno dobijenih od 46.969 odraslih osoba starosti od 40 do 69 godina u velikoj studiji u Velikoj Britaniji. Kao rezultat toga, pokazalo se da algoritam određuje starost osobe s prosječnom tačnošću do tri godine. Istovremeno, “razlika” između biološke starosti mrežnjače i stvarne starosti bila je povezana sa smrću.

Udio ljudi sa razlikom u godinama većim od 3, 5 i 10 godina iznosio je 51, 28 odnosno 4,5 posto. Velika razlika u godinama povećava rizik od smrti za oko 50 posto, a svaka godina te “razlike” povećava rizik za oko 2 do 3 posto.

Autor rada, Zhuoting Zhu iz “Kineske akademije medicinskih nauka” u Guangdongu i njegove kolege sugerišu da se razlika” između dva indikatora zapravo može koristiti u dijagnostičke svrhe.

Vezane vijesti

Smrtonosna gljivica se vrlo brzo se širi

Smrtonosna bolest uzrokovana gljivicom “Candida auris” širi se Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), navodi se u izvještavaju “Centara za…

Naučnici otkrili koliko dugo antitijela na koronavirus opstaju kod djece

Kako su otkrili stručnjaci sa Univerziteta Teksas u Houstonu (SAD), antitijela na SARS-CoV-2 kod djece opstaju najmanje sedam…

Tri najopasnija proizvoda za malu djecu

Pedijatar, alergolog-imunolog, zamjenik glavnog doktora “Poliklinike SM” za djecu i adolescente, Olga Viktorovna Popova, govorila je o tome…
Total
1
Share