Doktori predviđaju rizik od smrti pregledom očiju

Ljudsko oko @unsplash.com

Razlika između biološke starosti mrežnjače i stvarne starosti osobe, bila je znak povećanog rizika od smrti. Odgovarajući članak objavljen je u magazinu “British Journal of Ophthalmology”.

Sve veći broj dokaza sugeriše da zdravlje mreže malih krvnih žila može biti pouzdan pokazatelj ukupnog zdravlja cirkulacionog sistema i mozga. Tako su naučnici koristili algoritme mašinskog učenja kako bi pokušali da predvide starost osobe na osnovu stanja njenih očiju.

Biološka i stvarna starost

Baza podataka zasnovana je na 80.169 fotografija prethodno dobijenih od 46.969 odraslih osoba starosti od 40 do 69 godina u velikoj studiji u Velikoj Britaniji. Kao rezultat toga, pokazalo se da algoritam određuje starost osobe s prosječnom tačnošću do tri godine. Istovremeno, “razlika” između biološke starosti mrežnjače i stvarne starosti bila je povezana sa smrću.

Udio ljudi sa razlikom u godinama većim od 3, 5 i 10 godina iznosio je 51, 28 odnosno 4,5 posto. Velika razlika u godinama povećava rizik od smrti za oko 50 posto, a svaka godina te “razlike” povećava rizik za oko 2 do 3 posto.

Autor rada, Zhuoting Zhu iz “Kineske akademije medicinskih nauka” u Guangdongu i njegove kolege sugerišu da se razlika” između dva indikatora zapravo može koristiti u dijagnostičke svrhe.

Vezane vijesti

Stižu nam “paklene” magnetne oluje, glave će “eksplodirati od bolova”

Kako navode stručnjaci, spremaju se strašne magnetne oluje, a one će stići u četiri talasa do kraja mjeseca…

Novi smrtonosni virus se pojavio u Njemačkoj

Kako prenose današnji njemački mediji, u saveznoj pokrajini Bavarskoj otkrivena je vrlo rijetka zaraza opasnim virusom “Borna”. Upravo…

Rizik od smrti od COVID-19 je 25 puta veći kod nevakcinisanih

Italijanski viši institut za zdravlje objavio je izvještaj prema kojem osobe koje nisu vakcinisane protiv virusa korona imaju…
Total
1
Share