Doktorica iz Južne Afrike otkrila 4 najčešća simptoma Omikron mutacije

Simptomi virusa korona @pixabay.com

S očiglednom zabrinutošću, evropske zemlje prate dešavanja širom svijeta u vezi s virusom korona, “pomirivši se” s činjenicom da će, sve dok je virus “živ”, on kontinuirano mutirati.

Naravno, to ne znači nužno da će svaka mutacija biti jača ili opasnija od prethodne, ali činjenica je da dvije godine nakon pojave, problem s Covidom-19 ne samo da posŧoji, već se u nekim slučajevima “rasplamsava” čak i više nego u svojim počecima.

Ono što je od velike važnosti, i što svi napominju, jeste pravovremena identifikacija svake mutacije i njeno proučavanje od strane stručnjaka kako bi postojao najbolji mogući tretman.

Mutacija “Omikron” koja se pojavila primarno u Bocvani, te nakon što se proširila na čitavu Afriku, sada se proširila i na Evropu gdje je većima država “starog kontinenta” počela jedna za drugom prijavljivaŧi prve slučajeve.

Svrbi li vas grlo?

Južnoafrička doktorica Angelique Ketzie, predsjednica državnog medicinskog udruženja, kazala je u izjavi za “AFP” da postoji više simptoma Omikron soja virusa korona.

Konkretno, najčešći simptom je bio umor, koji je bio praćen svrabom u grlu, zatim dosadnim kašljem, te bolovima u tijelu. Nasuprot tome, dr Kaŧzie nije spominjala nikakve posebne probleme sa visokom temperaturom kod pacijenata, od kojih su većina bili muškarci mlađi od 40 godina.

Bez povišene temperature

Ohrabruje i činjenica da većini njih hospitalizacija nije uopšte bila ni potrebna, čak ni u slučaju onih koji nisu primili niti jednu dozu od poznatih vakcina. Međutim, dr. Katzie naglašava da to ne znači da ne treba da brinemo zbog “Omikron” muŧacije.

Omikron ima neviđeni broj mutacija u svom proteinskom šiljku, od kojih su neke zabrinule naučnike zbog mogućeg uticaja na tok pandemije. Sveukupno gledano, procjenjuje se da je globalni rizik od novog soja vrlo visok“, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u saopštenju, naglašavajući da je potrebno više istraživanja da bi se razumjelo njegovo dejsŧvo.

Vezane vijesti

Rođena djevojčica koja se neprestano smiješi

Osmijeh ne silazi sa djetetovog lica od rođenja, jer beba ima prilično rijetku genetsku patologiju – bilateralnu makrostomiju,…

Otkriven hormon koji može produžiti ljudski život

Faktor rasta fibroblasta 21 (FGF21), hormon koji luči jetra, igra važnu ulogu u tome kako ishrana sa niskim…

“Omikron” se umnožava 70 puta brže u disajnim putevima, ali se manje širi u plućima

“Omikron” soj virusa korona se umnožava 70 puta brže od “Delta” varijante u ljudskim disajnim putevima, navodi se…
Total
27
Share