Fauci tvrdi da je Omikron mutacija “vjerovatno blaža” od Delte

Covid-19 @unsplash.com

Nova varijanta je “očigledno vrlo zarazna”, mnogo vjerovatnije od Delte, trenutnog svjetskog lidera među mutacijama virusa korona.

Vodeći američki naučnik Anthony Fauci rekao je danas da će biti potrebne sedmice da se ocijeni ozbiljnost nove varijante koronavirusa Omikron, međutim prve naznake pokazuju da nije ozbiljniji od prethodnih sojeva, ali vjerovatno je i blaži.

U razgovoru za “AFP”, glavni medicinski savjetnik predsjednika SAD Joea Bjdena objasnio je poznate i nepoznate činjenice o Omikronu, rekavši da one spadaju u tri glavne oblasti: prenosivost, koliko dobro izbjegava imunitet od prethodnih infekcija i vakcina, te njegova ozbiljnost.

Prikupljanje epidemioloških podataka iz cijelog svijeta također pokazuje da su nove infekcije veće kod Omikrona, nego kod sveprisutne Delta mutacije.

Fauci, dugogodišnji direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti (NIAID), kazao je da bi laboratorijski rezultati koji su testirali snagu antitijela iz trenutnih vakcina protiv Omikrona trebali biti objavljeni “u narednim danima”.

Vezane vijesti

Nutricionisti upozoravaju na tri bolesti zbog upotrebe majoneze

Mnogi gastroenterolozi i nutricionisti navode da su najčešće bolesti, odnosno zdravstveni problemi ljudi koji često konzumiraju majonezu –…

Novi smrtonosni virus se pojavio u Njemačkoj

Kako prenose današnji njemački mediji, u saveznoj pokrajini Bavarskoj otkrivena je vrlo rijetka zaraza opasnim virusom “Borna”. Upravo…

Zato ne treba “preskakati” doručak rano ujutru

Istraživanje američkih naučnika pokazuje da preskakanje doručka više nego udvostručuje rizik od ateroskleroze, odnosno ograničava dotok krvi i…
Total
0
Share