Fauci tvrdi da je Omikron mutacija “vjerovatno blaža” od Delte

Covid-19 @unsplash.com

Nova varijanta je “očigledno vrlo zarazna”, mnogo vjerovatnije od Delte, trenutnog svjetskog lidera među mutacijama virusa korona.

Vodeći američki naučnik Anthony Fauci rekao je danas da će biti potrebne sedmice da se ocijeni ozbiljnost nove varijante koronavirusa Omikron, međutim prve naznake pokazuju da nije ozbiljniji od prethodnih sojeva, ali vjerovatno je i blaži.

U razgovoru za “AFP”, glavni medicinski savjetnik predsjednika SAD Joea Bjdena objasnio je poznate i nepoznate činjenice o Omikronu, rekavši da one spadaju u tri glavne oblasti: prenosivost, koliko dobro izbjegava imunitet od prethodnih infekcija i vakcina, te njegova ozbiljnost.

Prikupljanje epidemioloških podataka iz cijelog svijeta također pokazuje da su nove infekcije veće kod Omikrona, nego kod sveprisutne Delta mutacije.

Fauci, dugogodišnji direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti (NIAID), kazao je da bi laboratorijski rezultati koji su testirali snagu antitijela iz trenutnih vakcina protiv Omikrona trebali biti objavljeni “u narednim danima”.

Vezane vijesti

Doktori predviđaju rizik od smrti pregledom očiju

Razlika između biološke starosti mrežnjače i stvarne starosti osobe, bila je znak povećanog rizika od smrti. Odgovarajući članak…

U Evropi otkrivena nova smrtonosnija i zaraznija varijanta HIV-a

Naučnici su otkrili novu, visoko smrtonosnu, varijantu HIV- a, za koju se čini da kruži svijetom još od…

Štetan uticaj toplog donjeg rublja na plodnost muškaraca

Toplo donje rublje po hladnom vremenu može naštetiti muškarcima koji žele imati potomstvo u bliskoj budućnosti. Kako navodi…
Total
1
Share