Fauci tvrdi da je Omikron mutacija “vjerovatno blaža” od Delte

Covid-19 @unsplash.com

Nova varijanta je “očigledno vrlo zarazna”, mnogo vjerovatnije od Delte, trenutnog svjetskog lidera među mutacijama virusa korona.

Vodeći američki naučnik Anthony Fauci rekao je danas da će biti potrebne sedmice da se ocijeni ozbiljnost nove varijante koronavirusa Omikron, međutim prve naznake pokazuju da nije ozbiljniji od prethodnih sojeva, ali vjerovatno je i blaži.

U razgovoru za “AFP”, glavni medicinski savjetnik predsjednika SAD Joea Bjdena objasnio je poznate i nepoznate činjenice o Omikronu, rekavši da one spadaju u tri glavne oblasti: prenosivost, koliko dobro izbjegava imunitet od prethodnih infekcija i vakcina, te njegova ozbiljnost.

Prikupljanje epidemioloških podataka iz cijelog svijeta također pokazuje da su nove infekcije veće kod Omikrona, nego kod sveprisutne Delta mutacije.

Fauci, dugogodišnji direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti (NIAID), kazao je da bi laboratorijski rezultati koji su testirali snagu antitijela iz trenutnih vakcina protiv Omikrona trebali biti objavljeni “u narednim danima”.

Vezane vijesti

Čovjek je “čuo Boga” nakon što je uzeo lijekove za upalu pluća

Rijetko kada čitamo informacije koje dolaze uz lijek, odnosno moguće nuspojave koje može izazvati. Međutim, jedan je pacijent…

Povrće koje ubrzava mršavljenje

Jantarna kiselina, kojom obiluju određene povrtlarske kulture, ubrzava metabolizam i djeluje kao prirodni energetski stimulans koji pomaže da…

Kada da ne jedete tokom dana kako biste uspješno smršali

Stručnjaci sa Univerziteta “Alabama” u Birminghamu, koji su svoje istraživanje predstavili u članku u magazinu “Nature Communications”, navode…
Total
1
Share