Fauci tvrdi da je Omikron mutacija “vjerovatno blaža” od Delte

Covid-19 @unsplash.com

Nova varijanta je “očigledno vrlo zarazna”, mnogo vjerovatnije od Delte, trenutnog svjetskog lidera među mutacijama virusa korona.

Vodeći američki naučnik Anthony Fauci rekao je danas da će biti potrebne sedmice da se ocijeni ozbiljnost nove varijante koronavirusa Omikron, međutim prve naznake pokazuju da nije ozbiljniji od prethodnih sojeva, ali vjerovatno je i blaži.

U razgovoru za “AFP”, glavni medicinski savjetnik predsjednika SAD Joea Bjdena objasnio je poznate i nepoznate činjenice o Omikronu, rekavši da one spadaju u tri glavne oblasti: prenosivost, koliko dobro izbjegava imunitet od prethodnih infekcija i vakcina, te njegova ozbiljnost.

Prikupljanje epidemioloških podataka iz cijelog svijeta također pokazuje da su nove infekcije veće kod Omikrona, nego kod sveprisutne Delta mutacije.

Fauci, dugogodišnji direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti (NIAID), kazao je da bi laboratorijski rezultati koji su testirali snagu antitijela iz trenutnih vakcina protiv Omikrona trebali biti objavljeni “u narednim danima”.

Vezane vijesti

Omiljeni predmet kao najveća akumulacija opasnih mikroba i bakterija

Higijenska praksa je važna za smanjenje broja izbijanja zaraznih bolesti (gripa, dizenterija, koronavirus…). Prema riječima stručnjaka, jedan od…

Otkrivena pilula koja rješava problem gojaznosti i dijabetesa

Nova pilula na kojoj rade naučnici nudi nadu za probleme poput gojaznosti i dijabetesa. Nakon testiranja na miševima,…

Žena je ponovo ostala trudna tokom trudnoće

39-godišnja Britanka Rebecca Roberts bila je u trećem mjesecu trudnoće kada je shvatila da njena beba, Noah, nije…
Total
1
Share