Gen raka dojke povećava rizik od drugih karcinoma

Laboratorijska istraživanja @unsplash.com

Geni BRCA1 i BRCA2, koji utiču na rizik od razvoja raka dojke i jajnika, takođe su povezani sa rakom prostate i pankreasa, otkrio je međunarodni tim naučnika, uz učešće specijalista sa Univerziteta Cambridge i Hong Kong.

Detalji studije objavljeni su u članku objavljenom u magazinu “Journal of Clinical Oncology“.

Otkrivene “posljedične” veze

Mutacije u genima BRCA1 i BRCA2 javljaju se kod jedne od 300-400 osoba. Nakon što su ustanovili vezu između ovih mutacija i rizika od razvoja raka dojke i jajnika, naučnici su počeli da traže veze sa drugim vrstama raka, ali su to obično bile male studije koje nisu davale dovoljno pouzdane rezultate.

U novom radu, autori su analizirali podatke članova skoro 3.200 porodica sa BRCA1 mutacijama i 2.200 porodica sa BRCA2 mutacijama. Potraga za povezanosti s 22 vrste raka pokazala je da je rizik od razvoja raka prostate kod muškaraca s BRCA2 mutacijama do 80. godine 27% – dvostruko veći nego kod muškaraca bez mutacija.

Zdrav način života

Također, defekti u BRCA1 i BRCA2 više nego udvostručuju rizik od razvoja raka gušterače. Osim toga, istraživači su identifikovali moguću povezanost s rakom želuca, ali je u uzorku bilo malo ljudi povezanih s njim, te će tu vezu nastaviti dalje proučavati kako bi se potvrdila sumnja.

“Veća količina podataka o pacijentima omogućila nam je da ih procijenimo s mnogo većom preciznošću, odnosno u kojoj mjeri defektni BRCA1 i BRCA2 geni povećavaju rizik od razvoja nekoliko vrsta raka“, napominju istraživači. “Dugo vremena znamo da su povezani s rakom dojke i jajnika, ali postoji sumnja o njihoim vezama s drugim vrstama raka“, dodaje se.

Istraživači se nadaju da će novi podaci biti korisni u skrininzima koji imaju za cilj identifikaciju rizika od razvoja raka. Iako nasljeđe igra važnu ulogu, rizici se u velikoj mjeri mogu ispraviti promjenama u načinu života.

Vezane vijesti

Zaštitna maska koja svijetli pri kontaktu sa virusom korona

Istraživači s japanskog Kyoto Univerziteta uspjeli su napraviti zaštitnu medicinsku masku koja svijetli u slučaju kontakta sa virusom…

Pfizer vakcina se nikada neće upotrebljavati u Rusiji

Jedan od vodećih ruski mikrobiologa, Petar Čumakov, rekao je da se američka vakcina kompanije “Pfizer” neće pojaviti u…

Novi smrtonosni virus se pojavio u Njemačkoj

Kako prenose današnji njemački mediji, u saveznoj pokrajini Bavarskoj otkrivena je vrlo rijetka zaraza opasnim virusom “Borna”. Upravo…
Total
1
Share