Gledate TV satima? Novo istraživanje upozorava na rizik od tromboze

Gledanje televizije @freepik.com

Omiljena navika mnogih, gledanje televizije satima, može izazvati velike probleme, pokazalo je najnovije britansko istraživanje.

Nije dobro gledati televiziju mnogo sati zaredom, već s vremena na vrijeme praviti pauze kako bi se izbjegla potencijalno opasna, čak i fatalna, tromboza.

Rizik nastanka krvnih ugrušaka

Nova britanska naučna studija pokazala je da je gledanje televizije duže od četiri sata uzastopno povezano sa 35% većim rizikom od nastanka krvnih ugrušaka, u poređenju sa gledanjem manje od dva i po sata.

Naime, oko 130.000 učesnika istraživanja praćeno je u periodu od pet do 20 godina, tokom kojih je kod njih 964 dijagnostikovana venska tromboembolija.

Pravite češće pauze

Formiranje krvnog ugruška u veni, uglavnom na nozi, naziva se duboka venska tromboza. Kada ugrušak dospije u pluća kroz krvotok i taloži se u plućnoj arteriji, tada nastaje plućna embolija. Duboka venska tromboza i plućna embolija zajedno čine vensku tromboemboliju ili vensku tromboemboliju, potencijalno smrtonosnu bolest koja je čest uzrok kardiovaskularne smrti širom svijeta.

Britansko istraživanje je zaključilo da oni koji “vise” na TV-u, u prosjeku imaju 1,35 puta veću vjerovatnoću da dobiju tromboemboliju, od onih koji rijetko gledaju TV ili nikada.

“Naši nalazi također pokazuju da fizička aktivnost ne eliminiše povećan rizik od krvnih ugrušaka povezan s produženim gledanjem televizije. Ako ćete puno gledati televiziju, barem to radite s pauzama između. Ustanite i istegnite se svakih 30 minuta ili uradite drugu vježbu. I izbjegavajte kombinovanje televizije s nezdravim grickalicama“, jedan je od zaključaka istraživanja.

Vezane vijesti

Kako prepoznati nedostatak vitamina kod djece

Glavni razlog nedostatka vitamina kod djece je neuravnotežena ishrana, a kod beba mlađih od godinu dana nedostatak vitamina…

Moguća istovremena zaraza sa COVID-19 i majmunskim boginjama

Šef ruske Laboratorije za posebno opasne infekcije “Centra za fundamentalnu translacionu medicinu”, Aleksandar Čepunov, rekao je da osoba…

Obratite pažnju na položaj tijela kada pijete lijekove, evo i zašto

Brzina rastvaranja tableta u ljudskom tijelu može značajno varirati ovisno o položaju u kome se ono nalazi, objavila…
Total
1
Share