Gledate TV satima? Novo istraživanje upozorava na rizik od tromboze

Gledanje televizije @freepik.com

Omiljena navika mnogih, gledanje televizije satima, može izazvati velike probleme, pokazalo je najnovije britansko istraživanje.

Nije dobro gledati televiziju mnogo sati zaredom, već s vremena na vrijeme praviti pauze kako bi se izbjegla potencijalno opasna, čak i fatalna, tromboza.

Rizik nastanka krvnih ugrušaka

Nova britanska naučna studija pokazala je da je gledanje televizije duže od četiri sata uzastopno povezano sa 35% većim rizikom od nastanka krvnih ugrušaka, u poređenju sa gledanjem manje od dva i po sata.

Naime, oko 130.000 učesnika istraživanja praćeno je u periodu od pet do 20 godina, tokom kojih je kod njih 964 dijagnostikovana venska tromboembolija.

Pravite češće pauze

Formiranje krvnog ugruška u veni, uglavnom na nozi, naziva se duboka venska tromboza. Kada ugrušak dospije u pluća kroz krvotok i taloži se u plućnoj arteriji, tada nastaje plućna embolija. Duboka venska tromboza i plućna embolija zajedno čine vensku tromboemboliju ili vensku tromboemboliju, potencijalno smrtonosnu bolest koja je čest uzrok kardiovaskularne smrti širom svijeta.

Britansko istraživanje je zaključilo da oni koji “vise” na TV-u, u prosjeku imaju 1,35 puta veću vjerovatnoću da dobiju tromboemboliju, od onih koji rijetko gledaju TV ili nikada.

“Naši nalazi također pokazuju da fizička aktivnost ne eliminiše povećan rizik od krvnih ugrušaka povezan s produženim gledanjem televizije. Ako ćete puno gledati televiziju, barem to radite s pauzama između. Ustanite i istegnite se svakih 30 minuta ili uradite drugu vježbu. I izbjegavajte kombinovanje televizije s nezdravim grickalicama“, jedan je od zaključaka istraživanja.

Vezane vijesti

Povrće koje ubrzava mršavljenje

Jantarna kiselina, kojom obiluju određene povrtlarske kulture, ubrzava metabolizam i djeluje kao prirodni energetski stimulans koji pomaže da…

Norveška studija: COVID vakcine ometaju menstruaciju kod žena

Gotovo dvostruko više mlađih Norvežanki imalo je jače menstruacije nego ranije nakon što su primili vakcinu protiv Covid-19,…

Fauci tvrdi da je Omikron mutacija “vjerovatno blaža” od Delte

Nova varijanta je “očigledno vrlo zarazna”, mnogo vjerovatnije od Delte, trenutnog svjetskog lidera među mutacijama virusa korona. Vodeći…
Total
0
Share