Gledate TV satima? Novo istraživanje upozorava na rizik od tromboze

Gledanje televizije @freepik.com

Omiljena navika mnogih, gledanje televizije satima, može izazvati velike probleme, pokazalo je najnovije britansko istraživanje.

Nije dobro gledati televiziju mnogo sati zaredom, već s vremena na vrijeme praviti pauze kako bi se izbjegla potencijalno opasna, čak i fatalna, tromboza.

Rizik nastanka krvnih ugrušaka

Nova britanska naučna studija pokazala je da je gledanje televizije duže od četiri sata uzastopno povezano sa 35% većim rizikom od nastanka krvnih ugrušaka, u poređenju sa gledanjem manje od dva i po sata.

Naime, oko 130.000 učesnika istraživanja praćeno je u periodu od pet do 20 godina, tokom kojih je kod njih 964 dijagnostikovana venska tromboembolija.

Pravite češće pauze

Formiranje krvnog ugruška u veni, uglavnom na nozi, naziva se duboka venska tromboza. Kada ugrušak dospije u pluća kroz krvotok i taloži se u plućnoj arteriji, tada nastaje plućna embolija. Duboka venska tromboza i plućna embolija zajedno čine vensku tromboemboliju ili vensku tromboemboliju, potencijalno smrtonosnu bolest koja je čest uzrok kardiovaskularne smrti širom svijeta.

Britansko istraživanje je zaključilo da oni koji “vise” na TV-u, u prosjeku imaju 1,35 puta veću vjerovatnoću da dobiju tromboemboliju, od onih koji rijetko gledaju TV ili nikada.

“Naši nalazi također pokazuju da fizička aktivnost ne eliminiše povećan rizik od krvnih ugrušaka povezan s produženim gledanjem televizije. Ako ćete puno gledati televiziju, barem to radite s pauzama između. Ustanite i istegnite se svakih 30 minuta ili uradite drugu vježbu. I izbjegavajte kombinovanje televizije s nezdravim grickalicama“, jedan je od zaključaka istraživanja.

Vezane vijesti

Koliko ljudi može zaraziti jedan “Omikron” pacijent

Posebnost novog “Omikron” soja virusa korona je u tome da je “eksplozivan”, navode ruski medicinski stručnjaci za zarazne…

Koliko dugo se maske “N95” mogu koristiti da bi štitile od virusa

Zaštitna maska “N95” može se koristiti za zaštitu od “SARS-CoV-2” virusa nakon najmanje 25 ciklusa dezinfekcije, navedeno je…

Žena je ponovo ostala trudna tokom trudnoće

39-godišnja Britanka Rebecca Roberts bila je u trećem mjesecu trudnoće kada je shvatila da njena beba, Noah, nije…
Total
1
Share