Poznata ruska nutricionistkinja Svetlana Pančenko objasnila je u intervjuu za lokalne medije zašto se plodovi kikirikija smatraju najštetnijim orašastim plodovima.
“Generalno je pogrešno misliti da je kikiriki uopšte orašasti plod, jer zapravo pripada porodici mahunarki i raste u zemlji. Njegova glavna mana je to što je jedan od najjačih alergena. Kako raste u zemlji, često je izložen fitinskoj kiselini, koja ometa apsorpciju brojnih mikronutrijenata u ishrani, kao što je gvožđe“, kazala je Pančenko.
Njen savjet za konzumaciju kikirikija sastoji se u tome da se sirovi plodovi najprije potope u vodi nekoliko sati, a zatim se osuše, prije nego što se podvrgnu toplinskoj obradi (prženje) i konzumaciji.
Pratite nas putem aplikacije za Android, agregatora vijesti Google News, kao i na drutvenim mreama Facebook i Twitter. Za svako prenoenje sadraja vijesti potrebno je zatraiti odobrenje - kontaktirajte nas.