I to je moguće: Grad u kome je vakcinisano čak 104% stanovništva

Vakcinacija protiv virusa korona @freepik.com

Dok pojedine evropske države preduzimaju očajne korake da povećaju stopu vakcinacije svojih građana protiv virusa korona, u jednom gradiću na jugu Evrope vakcinisano je i više od mogućih 100% stanovnika.

Na planinskim obroncima Sicilije, na samom jugu Italije, postoji grad sa stopom vakcinacije koja prkosi matemaŧici – 104%.

Naravno, ovo je statistička posebnost, jer stopa vakcinacije koju izračunava nadležna italijanska zdravstvena služba formira se na osnovu službene populacije grada ili sela, te se i teoretski može povećati iznad nivoa od 100% ako neko od nerezidenata (turista, slučajnih prolaznika, rodbine u posjeti…) tamo dobije svoju prvu vakcinu.

Kako god bilo, mjesto Palazzo Adriano, u kome je sniman Oskarom nagrađen film “Cinema Paradiso”, prema svim važećim standardima je izuzeŧno dobro vakcinisana zajednica.

(Ne)moguća statistika

U međuvremenu je veliki dio stanovništva ovog mjesta zakazao ili već primio i treću dozu vakcine proŧiv virusa korona.

Izgleda kao nemoguća statistika“, ponosno je kazao gradonačelnik Niccolo Grana za briŧanski “Guardian“.

Sa 2.100 stanovnika, Palazzo Adriano je jedno od više od 5.500 italijanskih mjesta sa manje od 5.000 stanovnika, kao i sa stanovnicaima čija je prosječnu sŧarost iznad 60 godina.

Proteklih dana je i čitava jedna država vakcinisala 100% svojih stanovnika sa prvom dozom vakcine, a riječ je o Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Vezane vijesti

Kada da ne jedete tokom dana kako biste uspješno smršali

Stručnjaci sa Univerziteta “Alabama” u Birminghamu, koji su svoje istraživanje predstavili u članku u magazinu “Nature Communications”, navode…

Naučnici stvorili “šećer za mršavljenje”

Naučnici su uspjeli otkriti način kako proizvesti slatki protein brazein, koji predstavlja bezopasnu zamjenu za šećer, navodi se…

Novi smrtonosni virus se pojavio u Njemačkoj

Kako prenose današnji njemački mediji, u saveznoj pokrajini Bavarskoj otkrivena je vrlo rijetka zaraza opasnim virusom “Borna”. Upravo…
Total
1
Share