Italijanska studija: Sunce je najbolji lijek za virus korona

Virus korona (Covid-19) u ljudskoj DNK @pixabay.com

Na globalnu svjetsku mapu zaraženosti virusom COVID-19 utiču klimatske situacije, pokazuju naučni rezultati koje je analizirao “Università Cattolica del Sacro Cuore” u italijanskom Milanu.

Što je neko područje duže izloženo Suncu, to je niža cirkulacija Sars-Cov-2 virusa. Odsjek za infektivne bolesti na “Università Cattolica del Sacro Cuore” u Milanu pregledao je međunarodne studije o vezi između klimatskih uslova i toka pandemije virusa korona.

Provodite više vremena na otvorenom

Roberto Cauda, ​​profesor zaraznih bolesti na “Università Cattolica del Sacro Cuore“, rekao je za “La Stampu” da je nekoliko timova istraživača iz različitih zemalja proučavalo uticaj sunčeve svjetlosti na širenje COVID-a, također ga povezujući s brojem smrtnih slučajeva. Što je neko područje duže izloženo Suncu, to je niža cirkulacija Sars-Cov-2 virusa.

Također, tokom toplijih godišnjih doba ljudi provode više vremena na otvorenom, što smanjuje rizik od infekcije česticama pljuvačke i aerosola.

Antivirusna sposobnost Sunca

Omicron ima i neke posebnosti“, naglašava profesor Cauda, dodajući da “južnoafrička varijanta ‘Omikron’ generalno uzrokuje manje teške oblike bolesti, ali je mnogo zaraznija od ‘Delte’“.

“Omicron” se više širi u gornjim disajnim putevima, a manje u plućima. Zbog toga se manje razmnožava u plućima, a infektivniji je u ustima i grlu. To ne znači da se virus nije proširio na područja sa trenutnim visokim vanjskim temperaturama, poput Brazila ili Kalifornije, gdje je djelovala antivirusna sposobnost Sunca.

Vezane vijesti

Doktori predviđaju rizik od smrti pregledom očiju

Razlika između biološke starosti mrežnjače i stvarne starosti osobe, bila je znak povećanog rizika od smrti. Odgovarajući članak…

Doktorica je objasnila kako banane štete srcu

Popularno voće je zapravo štetno za osobe koje pate od bolesti kardiovaskularnog sistema, kao i onima koji su…

Kako znamo da nam je holesterol porastao?

Vrlo je teško uočiti visok nivo holesterola, jer su njegovi simptomi gotovo nevidljivi. Povišen holesterol može dovesti do…
Total
4
Share