Italijanska studija: Sunce je najbolji lijek za virus korona

Virus korona (Covid-19) u ljudskoj DNK @pixabay.com

Na globalnu svjetsku mapu zaraženosti virusom COVID-19 utiču klimatske situacije, pokazuju naučni rezultati koje je analizirao “Università Cattolica del Sacro Cuore” u italijanskom Milanu.

Što je neko područje duže izloženo Suncu, to je niža cirkulacija Sars-Cov-2 virusa. Odsjek za infektivne bolesti na “Università Cattolica del Sacro Cuore” u Milanu pregledao je međunarodne studije o vezi između klimatskih uslova i toka pandemije virusa korona.

Provodite više vremena na otvorenom

Roberto Cauda, ​​profesor zaraznih bolesti na “Università Cattolica del Sacro Cuore“, rekao je za “La Stampu” da je nekoliko timova istraživača iz različitih zemalja proučavalo uticaj sunčeve svjetlosti na širenje COVID-a, također ga povezujući s brojem smrtnih slučajeva. Što je neko područje duže izloženo Suncu, to je niža cirkulacija Sars-Cov-2 virusa.

Također, tokom toplijih godišnjih doba ljudi provode više vremena na otvorenom, što smanjuje rizik od infekcije česticama pljuvačke i aerosola.

Antivirusna sposobnost Sunca

Omicron ima i neke posebnosti“, naglašava profesor Cauda, dodajući da “južnoafrička varijanta ‘Omikron’ generalno uzrokuje manje teške oblike bolesti, ali je mnogo zaraznija od ‘Delte’“.

“Omicron” se više širi u gornjim disajnim putevima, a manje u plućima. Zbog toga se manje razmnožava u plućima, a infektivniji je u ustima i grlu. To ne znači da se virus nije proširio na područja sa trenutnim visokim vanjskim temperaturama, poput Brazila ili Kalifornije, gdje je djelovala antivirusna sposobnost Sunca.

Vezane vijesti

Istraživači pronašli način da ljudima ponovo izrastu novi zubi

Istraživači sa Univerziteta Kjoto i Fukui univerziteta u Japanu kreirali su lijek koji će omogućiti ljudima da im…

Na neobičan način riješite se bolova tokom menstruacije

Podaci dobijeni tokom istraživanja u vidu ankete, koju je naručio veći broj proizvođača se*sualnih igračaka, pokazali su vrlo…

Prepoznatljivi mirisi tijela kao simptomi smrtonosnih bolesti

Ovih dana se rak čini kao najstrašnija dijagnoza koju možemo čuti. Doktori i naučnici su došli do vrlo…
Total
0
Share