Italijanski istraživači najavljuju “veoma efikasnu” vakcinu protiv raka

Vakcinacija @freepik.com

Grupa istraživača iz Italije otkrila je vakcinu protiv raka koja je sposobna da izazove odgovore imunog sistema na tumore i koja može povećati efikasnost lijekova koji se trenutno koriste u imunoterapiji, prenosi “ANSA”.

Do otkrića su došli istraživači u oblasti imunoregulatornih mehanizama iz laboratorije “Armenise-Harvard” sa Italijanskog instituta za genomsku medicinu (IIGM). Vakcina koristi virus kao trojanskog konja, koji nakon toga, imuni sistem trenira i tjera ga da prepozna ćelije raka.

Testirana na ljudima

Otkriće je opisano u radu objavljenom u magazinu “Science Translational Medicine“.

Istraživanje je sprovedeno u saradnji sa italijansko-švicarskom biotehnološkom kompanijom “Nouscom”. Vakcina se pokazala efikasnom, u kombinaciji sa lijekom koji se koristi u imunoterapiji, u slučaju 12 pacijenata sa podtipom raka debelog crijeva u fazi metastaze.

Obećavajući rezultati

“Vjerujem da je tehnika izrade ovih vakcina jasno dokazana i da su podaci dobijeni u prvim kliničkim ispitivanjima veoma obećavajući“, kazala je šefica laboratorije “Armenise-Harvard”, Luigia Pace.

“Sada postoji konkretna mogućnost za stvaranje novih vakcina koje će biti efikasne protiv mnogih drugih vrsta raka“, dodao je istraživač, kojeg citira “ANSA”.

Vezane vijesti

Povrće koje snižava šećer u krvi za nekoliko minuta

Dijabetes tipa 2 rezultat je slabe proizvodnje inzulina. Glavna uloga inzulina, hormona koji luči gušterača, je da reguliše…

Prvi čovjek koji je obolio od majmunskih boginja, Covida-19 i HIV-a u isto vrijeme

Ovih je dana u Italiji identifikovan prvi slučaj u kome je jedan muškarac istovremeno bio pozitivan na majmunske…

Opasnost od ispijanja kafe tokom ljetnih vrućina

Konzumacija kafe na vrućini može dovesti do dehidracije i izazvati razvoj mnogobrojnih kardiovaskularnih bolesti, navodi poznati doktor Viktor…
Total
1
Share