Japanci razvijaju vakcinu za doživotni imunitet protiv COVID-19

Vakcina protiv Covid-19 @unsplash.com

Japanski naučnici sa “Instituta medicinskih nauka” u Tokiju razvijaju vakcinu protiv korona virusa koja može obezbijediti doživotni imunitet. Očekuje se da će klinička ispitivanja započeti 2023. godine.

Istraživači kažu da su kao osnovu uzeli vakcinu protiv velikih boginja, koju je u 18. vijeku razvio Edward Jenner. Prema riječima stručnjaka na čelu s profesorom Mitinorijem Koharom, biti će korišten virus kravljih boginja, koji je bezopasan za ljude.

“Trajna” vakcina

Ideja je da se stvori rekombinovani virus malih boginja koji sadrži protein koronavirusa. Smatra se da bi to trebalo dovesti do doživotnog razvoja ćelijskog imuniteta u tijelu.

Dosadašnji eksperimenti na miševima su pokazali da su životinje vakcinisane “trajnom” vakcinom mogle da prežive čak i nakon što su bile zaražene ptičjim gripom.

Na tržištu 2024. godine

Unaprijed se zna da japanski proizvođač “Nobelpharma” namjerava sprovesti prvu i drugu fazu kliničkih ispitivanja 2023. godine. U studiju će biti uključeno između 150 i 200 ljudi, uključujući i one koji su ranije oboljeli ili bili vakcinisani protiv Covid-19.

Ako se dokaže efikasnost “trajne” vakcine, ista će biti dostupna na tržištu već 2024. godine.

Vezane vijesti

Pronađen faktor koji spriječava organizam da se bori protiv raka

Ćelije raka proizvode jedinstveni oblik kolagena koji ih štiti od imunološkog odgovora ljudskog organizma, zaključak je do koga…

Čip ugrađen u kičmu: Prva paralizovana osoba koja ponovo hoda

Paralizovani Italijan, čija je kičma slomljena u nesreći na motociklu, ponovo je mogao da hoda zahvaljujući čipu koji…

Četvrta doza vakcine ne spriječava zarazu “Omikronom”

Četvrta doza Covid-19 vakcine povećava broj antitijela na nivoe čak i više od treće injekcije, ali nije dovoljna…
Total
3
Share