Japanci razvijaju vakcinu za doživotni imunitet protiv COVID-19

Vakcina protiv Covid-19 @unsplash.com

Japanski naučnici sa “Instituta medicinskih nauka” u Tokiju razvijaju vakcinu protiv korona virusa koja može obezbijediti doživotni imunitet. Očekuje se da će klinička ispitivanja započeti 2023. godine.

Istraživači kažu da su kao osnovu uzeli vakcinu protiv velikih boginja, koju je u 18. vijeku razvio Edward Jenner. Prema riječima stručnjaka na čelu s profesorom Mitinorijem Koharom, biti će korišten virus kravljih boginja, koji je bezopasan za ljude.

“Trajna” vakcina

Ideja je da se stvori rekombinovani virus malih boginja koji sadrži protein koronavirusa. Smatra se da bi to trebalo dovesti do doživotnog razvoja ćelijskog imuniteta u tijelu.

Dosadašnji eksperimenti na miševima su pokazali da su životinje vakcinisane “trajnom” vakcinom mogle da prežive čak i nakon što su bile zaražene ptičjim gripom.

Na tržištu 2024. godine

Unaprijed se zna da japanski proizvođač “Nobelpharma” namjerava sprovesti prvu i drugu fazu kliničkih ispitivanja 2023. godine. U studiju će biti uključeno između 150 i 200 ljudi, uključujući i one koji su ranije oboljeli ili bili vakcinisani protiv Covid-19.

Ako se dokaže efikasnost “trajne” vakcine, ista će biti dostupna na tržištu već 2024. godine.

Komentariši
Vezane vijesti

Zašto muškarci i žene odjednom izgube interesovanje za se*s?!

Iznenadni gubitak interesovanja za se*s kod muškaraca i žena može biti uzrokovan nizom faktora, a glavni su zdravstveni…

Prvi znak upozorenja na Alchajmerovu bolest može biti bizaran simptom

Alchajmerova bolest je najčešći oblik demencije, koji čini 60 do 70 posto svih slučajeva, navode iz Svjetske zdravstvene…

Zašto ljuske luka ne treba baciti

Nije potrebno bacati ljuske luka u smeće. Bit će potrebno, na primjer, na Uskrs za farbanje jaja. Ovaj…
Total
0
Share