Još jedna nuspojava povezana je s vakcinom “AstraZeneca”

Moderna vakcine protiv virusa korona @pixabay.com

Stručnjaci iz “Evropske agencije za lijekove” (EMA) nedavno su predložili dodavanje još jedne nuspojave na listu “AstraZeneca” vakcinacije protiv virusa korona.

Prema “Reutersu“, otkriveno je da ova vakcina uzrokuje fundamentalno rijetku bolest, upalu koja pogađa kičmenu moždinu. U oktobru 2021. godine, “EMA” je izdala slično upozorenje o jednokratnoj dozi vakcine “Johnson & Johnson“.

Takozvani “transverzalni mijelitis” je upala sive i bijele tvari materije za zgrušavanje krvi. Bolest je izuzetno rijetka, i dešava se na 1 od 5 miliona ljudi, navode stručnjaci. Upala može uzrokovati slabost u rukama i nogama, probleme s mjehurom i crijevima, te senzorne simptome.

Postoji uzročna veza

Prema mišljenju stručnjaka “EMA”-e, postoji uzročna veza između dvije doze vakcine i bolesti. Međutim, navode da korist od vakcinacije još uvijek daleko nadmašuje potencijalne rizike.

“Evropska agencija za lijekove” nije navela koliko je ovih stanja prijavljeno nakon vakcinacije, ali je “transverzalni mijelitis” naveden kao nepoznata nuspojava u uputstvu o vakcini “AstraZeneca”.

Vezane vijesti

Nova studija o vakcinaciji protiv korone kao upozorenje za sve trudnice

Trudnice su posebno izložene riziku od teškog oboljenja virusom Covid 19, te bi upravo zbog toga trebale obavezno…

Kategorija pacijenata za koje je virus korona 10 puta opasniji

Visok krvni pritisak razlog je da pažljivo pratite svoje zdravlje u pandemiji Covida-19. Arterijska hipertenzija pogoršava tok bilo…

Ohrabrujuće: Broj zaraženih porastao 70%, ali je broj mrtvih opao za 10%

Globalni broj slučajeva COVID-19 porastao je za 70 posto u protekloj sedmici, ali je broj smrtnih slučajeva od…
Total
4
Share