Još jedna nuspojava povezana je s vakcinom “AstraZeneca”

Moderna vakcine protiv virusa korona @pixabay.com

Stručnjaci iz “Evropske agencije za lijekove” (EMA) nedavno su predložili dodavanje još jedne nuspojave na listu “AstraZeneca” vakcinacije protiv virusa korona.

Prema “Reutersu“, otkriveno je da ova vakcina uzrokuje fundamentalno rijetku bolest, upalu koja pogađa kičmenu moždinu. U oktobru 2021. godine, “EMA” je izdala slično upozorenje o jednokratnoj dozi vakcine “Johnson & Johnson“.

Takozvani “transverzalni mijelitis” je upala sive i bijele tvari materije za zgrušavanje krvi. Bolest je izuzetno rijetka, i dešava se na 1 od 5 miliona ljudi, navode stručnjaci. Upala može uzrokovati slabost u rukama i nogama, probleme s mjehurom i crijevima, te senzorne simptome.

Postoji uzročna veza

Prema mišljenju stručnjaka “EMA”-e, postoji uzročna veza između dvije doze vakcine i bolesti. Međutim, navode da korist od vakcinacije još uvijek daleko nadmašuje potencijalne rizike.

“Evropska agencija za lijekove” nije navela koliko je ovih stanja prijavljeno nakon vakcinacije, ali je “transverzalni mijelitis” naveden kao nepoznata nuspojava u uputstvu o vakcini “AstraZeneca”.

Vezane vijesti

Strah od povećanja zaraze majmunskim boginjama u Evropi

Zbog masovnih festivala i zabava ljeti u evropskim državama, incidencija majmunskih boginja može u tom periodu godine porasti,…

Naučnici: Bol u leđima može biti signal za 3 smrtonosne bolesti

Naučnici sa južnoafričkog “Univerziteta Stellenbosch” sproveli su istraživanje o tome koje strašne bolesti bol u leđima može da…

Direktor “Pfizera”: Specijalna vakcina za “Omikron” stiže u martu

Albert Bourla, izvršni direktor “Pfizera” govorio je gostujući u programu jedne grčke televizije o specijalnoj vakcini koja iz…
Total
4
Share