Još jedna nuspojava povezana je s vakcinom “AstraZeneca”

Stručnjaci iz “Evropske agencije za lijekove” (EMA) nedavno su predložili dodavanje još jedne nuspojave na listu “AstraZeneca” vakcinacije protiv virusa korona.

Prema “Reutersu“, otkriveno je da ova vakcina uzrokuje fundamentalno rijetku bolest, upalu koja pogađa kičmenu moždinu. U oktobru 2021. godine, “EMA” je izdala slično upozorenje o jednokratnoj dozi vakcine “Johnson & Johnson“.

Takozvani “transverzalni mijelitis” je upala sive i bijele tvari materije za zgrušavanje krvi. Bolest je izuzetno rijetka, i dešava se na 1 od 5 miliona ljudi, navode stručnjaci. Upala može uzrokovati slabost u rukama i nogama, probleme s mjehurom i crijevima, te senzorne simptome.

Postoji uzročna veza

Prema mišljenju stručnjaka “EMA”-e, postoji uzročna veza između dvije doze vakcine i bolesti. Međutim, navode da korist od vakcinacije još uvijek daleko nadmašuje potencijalne rizike.

“Evropska agencija za lijekove” nije navela koliko je ovih stanja prijavljeno nakon vakcinacije, ali je “transverzalni mijelitis” naveden kao nepoznata nuspojava u uputstvu o vakcini “AstraZeneca”.

Vezane vijesti

Naučnici otkrili zašto žene češće pate od artritisa

Žene su genetski predisponirane za osteoartritis, otkrili su istraživači sa Univerziteta Alberta u Kanadi, a članak o ovome…

I to je moguće: Grad u kome je vakcinisano čak 104% stanovništva

Dok pojedine evropske države preduzimaju očajne korake da povećaju stopu vakcinacije svojih građana protiv virusa korona, u jednom…

Četiri bolesti zbog kojih ne smijete jesti banane

Konzumiranje banana jača imuni sistem i smanjuje nivo stresa. Međutim, uprkos svim pozitivnim svojstvima, banane imaju i neke…
Total
4
Share