Sol se smatra jednim od glavnih krivaca visokog krvnog pritiska, uzrokujući da tijelo zadržava vodu. Previše soli u ishrani i nakupljanje vode u organizmu dva su faktora koja dodatno pritiskaju zidove krvnih sudova.
Konzumacija slane hrane može značajno smanjiti proširenje arterija, što je povezano sa zdravljem kardiovaskularnog sistema.
Četvrtina svih smrtnih slučajeva
Bolesti srca i cirkulacije čine otprilike četvrtinu svih smrtnih slučajeva svake godine. Od njih, najčešći tip je koronarna arterijska bolest. Nastaje kada se arterije sužavaju zbog nakupljanja masnih tvari na njihovim zidovima. Ako se ne liječi, posljedice mogu biti fatalne.
Pozivajući se na studiju, poznati ruski kardiolog dr. Oleg Varfolomejev je kazao da sol takođe mogu izazvati ozbiljne kardiovaskularne probleme skoro odmah nakon konzumiranja.
Visok unos natrijum hlorida
Cilj istraživanja bio je istražiti efekat postprandijalne soli na funkciju “endotela” (endotel je tanka membrana koja oblaže unutrašnjost srca i krvnih žila) kod zdravih ispitanika.
Utvrđeno je da visok unos natrijum hlorida negativno utiče na vazodilataciju u postprandijalnom stanju (nakon obroka), navodi poznati kardiolog.
Pratite nas putem aplikacije za Android, kao i na drutvenim mreama Facebook i Twitter. Za svako prenoenje sadraja vijesti potrebno je zatraiti odobrenje - kontaktirajte nas.