Šta se dešava s krvnim sudovima 30 minuta nakon konzumiranja soli

Mjerenje krvnog pritiska @freepik.com

Sol se smatra jednim od glavnih krivaca visokog krvnog pritiska, uzrokujući da tijelo zadržava vodu. Previše soli u ishrani i nakupljanje vode u organizmu dva su faktora koja dodatno pritiskaju zidove krvnih sudova.

Konzumacija slane hrane može značajno smanjiti proširenje arterija, što je povezano sa zdravljem kardiovaskularnog sistema.

Četvrtina svih smrtnih slučajeva

Bolesti srca i cirkulacije čine otprilike četvrtinu svih smrtnih slučajeva svake godine. Od njih, najčešći tip je koronarna arterijska bolest. Nastaje kada se arterije sužavaju zbog nakupljanja masnih tvari na njihovim zidovima. Ako se ne liječi, posljedice mogu biti fatalne.

Pozivajući se na studiju, poznati ruski kardiolog dr. Oleg Varfolomejev je kazao da sol takođe mogu izazvati ozbiljne kardiovaskularne probleme skoro odmah nakon konzumiranja.

Visok unos natrijum hlorida

Cilj istraživanja bio je istražiti efekat postprandijalne soli na funkciju “endotela” (endotel je tanka membrana koja oblaže unutrašnjost srca i krvnih žila) kod zdravih ispitanika.

Utvrđeno je da visok unos natrijum hlorida negativno utiče na vazodilataciju u postprandijalnom stanju (nakon obroka), navodi poznati kardiolog.

Vezane vijesti

Fauci tvrdi da je Omikron mutacija “vjerovatno blaža” od Delte

Nova varijanta je “očigledno vrlo zarazna”, mnogo vjerovatnije od Delte, trenutnog svjetskog lidera među mutacijama virusa korona. Vodeći…

Direktor “Pfizera”: Specijalna vakcina za “Omikron” stiže u martu

Albert Bourla, izvršni direktor “Pfizera” govorio je gostujući u programu jedne grčke televizije o specijalnoj vakcini koja iz…

Naučnici: Bol u leđima može biti signal za 3 smrtonosne bolesti

Naučnici sa južnoafričkog “Univerziteta Stellenbosch” sproveli su istraživanje o tome koje strašne bolesti bol u leđima može da…
Total
2
Share