Kategorija pacijenata za koje je virus korona 10 puta opasniji

Mjerenje krvnog pritiska @freepik.com

Visok krvni pritisak razlog je da pažljivo pratite svoje zdravlje u pandemiji Covida-19. Arterijska hipertenzija pogoršava tok bilo koje zarazne bolesti. Međutim, virus SARS-CoV-2 posebno je opasan za ovu kategoriju pacijenata.

Ruski doktor Aleksandar Mjasnikov govorio je za tamošnje medije o povezanosti korona virusa sa ovom bolešću.

Prema njegovim riječima, ovoj kategoriji pripadaju hipertoničari, odnosno pacijenti sa arterijskom hipertenzijom koji imaju dosta specifičnih receptora, zbog kojih se održava visok krvni pritisak, a koje virus krona koristi da prodre u ćeliju.

Zdrava osoba ima 5.000 receptora na površini ćelije, odnosno 5.000 virusnih jedinica može ući u ćeliju. Međutim, pacijent sa arterijskom hipertenzijom ima 10 puta više takvih receptora. I, shodno tome, 50.000 virusa može ući u ćeliju”, rekao je doktor Mjasnikov, dodajući da će najvjerovatnije hipertoničar dobiti infekciju virusa korona brže od ostalih. te da će njegova bolest biti teža.

Opasnost po čovječanstvo

Procjenjuje se da je 2015. godine čak 1,13 milijardi stanovnika bolovalo od hipertenzije, a smatra se da će do 2025. trećina svjetskog stanovništva bolovati od arterijske hipertenzije, dijelom zbog starenja stanovništva, ali i značajnog porasta debljine u svjetskim razmjerima.

Visoka učestalost bolesnika s arterijskom hipertenzijom proteže se širom svijeta, nezavisno od stepena razvijenosti pojedinih država.

Vezane vijesti

Sprej za nos i glavobolja nestaje za 15 minuta

Američke zdravstvene vlasti odobrile su novi tretman protiv migrene koji se primjenjuje uz pomoć spreja za nos, objavio…

Tablete protiv virusa korona nisu zamjena za vakcinaciju

Novi lijekovi protiv virusa Covid-19 važan su dio slagalice za stavljanje pandemije pod kontrolu, ali ne štite od…

Ljudi koji su preboljeli “Omikron” imaju visok rizik od ponovne infekcije

“Omikron” soj virusa korona (COVID-19) povećava šanse za ponovnu infekciju, navodi poznati ruski doktor Konstantin Homanov, čije riječi…
Total
1
Share