Kategorija pacijenata za koje je virus korona 10 puta opasniji

Mjerenje krvnog pritiska @freepik.com

Visok krvni pritisak razlog je da pažljivo pratite svoje zdravlje u pandemiji Covida-19. Arterijska hipertenzija pogoršava tok bilo koje zarazne bolesti. Međutim, virus SARS-CoV-2 posebno je opasan za ovu kategoriju pacijenata.

Ruski doktor Aleksandar Mjasnikov govorio je za tamošnje medije o povezanosti korona virusa sa ovom bolešću.

Prema njegovim riječima, ovoj kategoriji pripadaju hipertoničari, odnosno pacijenti sa arterijskom hipertenzijom koji imaju dosta specifičnih receptora, zbog kojih se održava visok krvni pritisak, a koje virus krona koristi da prodre u ćeliju.

Zdrava osoba ima 5.000 receptora na površini ćelije, odnosno 5.000 virusnih jedinica može ući u ćeliju. Međutim, pacijent sa arterijskom hipertenzijom ima 10 puta više takvih receptora. I, shodno tome, 50.000 virusa može ući u ćeliju”, rekao je doktor Mjasnikov, dodajući da će najvjerovatnije hipertoničar dobiti infekciju virusa korona brže od ostalih. te da će njegova bolest biti teža.

Opasnost po čovječanstvo

Procjenjuje se da je 2015. godine čak 1,13 milijardi stanovnika bolovalo od hipertenzije, a smatra se da će do 2025. trećina svjetskog stanovništva bolovati od arterijske hipertenzije, dijelom zbog starenja stanovništva, ali i značajnog porasta debljine u svjetskim razmjerima.

Visoka učestalost bolesnika s arterijskom hipertenzijom proteže se širom svijeta, nezavisno od stepena razvijenosti pojedinih država.

Vezane vijesti

Nova pandemija: Majmunski virus sličan eboli “spreman da skoči” na ljude!?

Porodica virusa, endemskih među divljim afričkim primatima, za koje se zna da izazivaju fatalne simptome slične eboli, “spremna…

Najbrži do sada: Rezultat testa na koronu za samo 45 sekundi

Jedna finska kompanija razvila je do sada najbrži korona test na svijetu, koji slično kao “alkotest”, daje rezultat…

Mnogo slučajeva “Omikrona” uprkos četvorostrukoj vakcinaciji

Najnoviji podaci ukazuju na prilično malu dodatnu korist od četvrte doze vakcine protiv virusa korona u zaštiti od…
Total
1
Share