Jedna od omiljenijih zimskih namirnica Bosanaca i Hercegovaca svakako je kiseli kupus. Ne samo da je ukusan, već i veoma koristan, posebno za zdravlje crijevne mikroflore. Kiseli kupus sadrži vlakna, vitamin C, vitamine B, kao i kalijum, kalcijum, cink, selen, gvožđe, jod, fosfor i natrijum.
Fermentisani kupus normalizuje probavu, blagotvorno djeluje na krvne sudove, nivo šećera u krvi i imunitet. Ali uprkos svim njegovim prednostima, postoje ljudi koji bi trebali biti oprezni sa njegovom konzumacijom.
Bolesti probavnog sistema
Riječ je o osobama koje pate od hipertenzije i bolesti povezanih sa poremećajem metabolizma zbog soli. Činjenica je da sol u kiselom kupusu može uzrokovati oticanje i podizanje krvnog pritiska. Ako takav kupus ne isključite u potpunosti iz svoje prehrane, onda biste trebali smanjiti ostalu slanu hranu.
Takođe je bolje suzdržati se od konzumiranja kiselog kupusa u periodima pogoršanja bolesti probavnog sistema. Posebno govorimo o gastritisu, gastroduodenitisu, peptičkom ulkusu i bolestima pankreasa.
Opasnost za dojilje
Prisutnost proizvoda fermentacije u kiselom kupusu čini ga nepoželjnim za konzumaciju i osobama koje pate od sindroma iritabilnog crijeva i ulceroznog kolitisa. Istovremeno, ako postoji stailna remisija i osoba nije zabrinuta za svoj želudac i crijeva, onda se može konzumirati kiseli kupus, jer je fermentirani proizvod. Fermentacija se odvija tokom njegove pripreme, a ovaj proizvod je lakše probavljiv od obične salate od svježeg kupusa.
Dojilje su takođe jedna od osoba koje bi trebalo da izbjegavaju da jedu kiseli kupus, barem u početku, jer može izazvati grčeve kod bebe.
Pratite nas putem aplikacije za Android, agregatora vijesti Google News, kao i na drutvenim mreama Facebook, X i Instagram. Prilikom preuzimanju teksta obavezno je navesti Danas.ba kao izvor, te dodati link na autorski članak.