Domaće breskve su izuzetno korisne za zdravlje. Međutim, u određenim slučajevima njihova konzumacija može uzrokovati probleme po ljudski organizam.
Ako patite od bolesti kao što su dijabetes, pankreatitis ili gojaznost, nije baš sigurno da konzumirate ovo voće.
Preporuka stručnjaka
Njegova konzumacija također nije sigurna u sljedećim situacijama:
- individualna netolerancija,
- alergija,
- bolesti želuca sa povećanom kiselošću (čir ili gastritis),
- dijabetes,
- pankreatitis,
- gojaznost.
Minerali, vlakana i antioksidansi
Stručnjaci ruske “Federalne službe za nadzor zaštite prava potrošača i dobrobiti ljudi” takođe preporučuju da se breskve jedu za doručak, ali bez kombinovanja sa drugom hranom.
Za osobe bez kontraindikacija, ovo ljetno voće može biti od koristi u dobijanju potrebnih minerala, vlakana i antioksidansa. Poznato je da njihova konzumacija jača kardiovaskularni sistem.
Pratite nas putem aplikacije za Android, agregatora vijesti Google News, kao i na drutvenim mreama Facebook, X i Instagram. Prilikom preuzimanju teksta obavezno je navesti Danas.ba kao izvor, te dodati link na autorski članak.