Koliko dugo se maske “N95” mogu koristiti da bi štitile od virusa

Zaštitna maska “N95” @pixabay.com

Zaštitna maska “N95” može se koristiti za zaštitu od “SARS-CoV-2” virusa nakon najmanje 25 ciklusa dezinfekcije, navedeno je u studiji objavljenoj u naučnom magazinu “American Journal of Infection Control”.

“N95” je vrsta zaštitne maske za lice koja nudi povećanu sigurnost i filtrira do 95 posto čestica u zraku. Neki stručnjaci smatraju da je neophodno prijeći na ovu vrstu zaštitnih maski radi zaštite od “Omikron” soja, ali ovu preporuku nije lahko provesti zbog ograničene ponude “N95”.

“Imali smo za cilj da testiramo da li ponovljena dekontaminacija parama vodikovog peroksida može uticati na integritet ‘N95’. To smo otkrili pomoću kvalitativnih i kvantitativnih testova u 25 ciklusa upotrebe”, kazala je Christina Yen, autorica studije u medicinskom centru “Beth Israel Diaconisse“, u SAD-u.

Dugačak vijek trajanja

Studija je provedena na ljudima dobrovoljcima koji su provjeravali kvalitet filtracije svakih pet ciklusa dezinfekcije. Pokazalo se da čak i nakon 25 ciklusa tretmana, zaštitna maska “N95” dobro prijanja na lice i filtrira virusne čestice. Višestruka ponovna upotreba će djelimično riješiti problem male zalihe ovih maski.

Treba napomenuti da je za ovakvu vrstu dezinfekcije ipak potrebna posebna oprema, koja je obično dostupna samo u bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama.

Vezane vijesti

Rizik od hospitalizacije “Omikronom” za 69% manji nego “Deltom”

Rizici od hospitalizacije u vezi sa virusom “Covid-19” manji su za 69 posto u slučaju infekcije varijantom “Omikron”…

Dva lijeka koje je potrebno imati na zalihi tokom pandemije

Šef katedre za opštu i kliničku farmakologiju, ruski profesor Sergej Zirjanov, imenovao je lijekove kojima se vrijedi snabdijeti…

SAD: “Omikron” postao dominantna vrsta, nevjerovatan rast u samo tri sedmice

Varijanta “Omikron” virusa Covid-19 postala je najdominantniji soj u SAD-u, čineći preko 73% novih slučajeva virusa korona u…
Total
1
Share