Lista vitamina i minerala koji stimulišu metabolizam i gubitak težine

Vitamini i minerali @freepik.com

Da li ste znali da neki vitamini i minerali mogu biti efikasan dodatak vašoj ishrani i vježbanju.

Naime, ovi elementi igraju važnu ulogu u ljudskom metabolizmu i proizvodnji energije. Osim toga, mnogi ljudi imaju manjak (posebno uz dugu dijetu), što znači da tijelo ne funkcioniše optimalno.

Kada se tijelo napuni potrebnim vitaminima i mineralima, poboljšava se tonus i izdržljivost, a apetit se smanjuje.

Koja su četiri suplementa važna u održavanju dobre forme, saznajte u nastavku.

1. B vitamini

Oni su apsolutno neophodni za brz i efikasan metabolizam. Vitamini iz ove grupe pomažu u apsorpciji nutrijenata, kao i u korištenju energije iz njih. Ako je njihov nivo nizak, možete osjetiti veći umor, nedostatak motivacije i spor metabolizam, jer su potrebni za pretvaranje ugljikohidrata u energiju.

Nedostatak B12 je vrlo čest, posebno u ishrani sa malo životinjskih proizvoda.

2. Vitamin D

Tijelo dobiva ovaj vitamin iz sunčeve svjetlosti, ali mnogi od nas većinu dana provode u kancelariji, kod kuće ili u drugim zatvorenim prostorima. To znači da možda nećemo dobiti dnevnu dozu koja nam je potrebna.

Vitamin D je veoma važan za imuni sistem, kao i za dobro raspoloženje. Istraživanje iz 2011. godine pokazalo je da uzimanje vitamina D u kombinaciji s kalcijumom pomaže da brže dođete u formu.

3. Željezo

Mineral pomaže u pretvaranju hranljivih materija u energiju, kao i u transportu kiseonika do tkiva i mišića u tijelu. Njegov nizak nivo u organizmu dovodi do slabosti i smanjenih fizičkih sposobnosti.

Nedostatak željeza je čest problem koji dovodi do simptoma kao što su umor i depresija. Dodatak se preporučuje kada jedete, ograničavate ili isključujete proizvode životinjskog porekla.

4. Magnezijum

Ovaj element je također neophodan za proizvodnju energije u tijelu. Ustvari, uključen je u preko 100 procesa u tijelu, od kojih su neki direktno povezani s funkcionisanjem metabolizma. Magnezijum je potreban za regulaciju šećera u krvi i krvnog pritiska, kao i za pravilno funkcionisanje nervnog sistema.

Istraživanja pokazuju da je, u savremenoj ishrani, unos ovog važnog minerala prilično nizak.

Vezane vijesti

Kategorija pacijenata za koje je virus korona 10 puta opasniji

Visok krvni pritisak razlog je da pažljivo pratite svoje zdravlje u pandemiji Covida-19. Arterijska hipertenzija pogoršava tok bilo…

Naučnici utvrdili koliko dugo virus korona opstaje u tijelu

Naučnici sa američkog Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) proveli su studiju koja je pokazala da virus SARS-CoV-2 može…

I orašasti plodovi mogu biti štetni po zdravlje

Poznata ruska nutricionistkinja Svetlana Pančenko objasnila je u intervjuu za lokalne medije zašto se plodovi kikirikija smatraju najštetnijim…
Total
1
Share