Lista vitamina i minerala koji stimulišu metabolizam i gubitak težine

Vitamini i minerali @freepik.com

Da li ste znali da neki vitamini i minerali mogu biti efikasan dodatak vašoj ishrani i vježbanju.

Naime, ovi elementi igraju važnu ulogu u ljudskom metabolizmu i proizvodnji energije. Osim toga, mnogi ljudi imaju manjak (posebno uz dugu dijetu), što znači da tijelo ne funkcioniše optimalno.

Kada se tijelo napuni potrebnim vitaminima i mineralima, poboljšava se tonus i izdržljivost, a apetit se smanjuje.

Koja su četiri suplementa važna u održavanju dobre forme, saznajte u nastavku.

1. B vitamini

Oni su apsolutno neophodni za brz i efikasan metabolizam. Vitamini iz ove grupe pomažu u apsorpciji nutrijenata, kao i u korištenju energije iz njih. Ako je njihov nivo nizak, možete osjetiti veći umor, nedostatak motivacije i spor metabolizam, jer su potrebni za pretvaranje ugljikohidrata u energiju.

Nedostatak B12 je vrlo čest, posebno u ishrani sa malo životinjskih proizvoda.

2. Vitamin D

Tijelo dobiva ovaj vitamin iz sunčeve svjetlosti, ali mnogi od nas većinu dana provode u kancelariji, kod kuće ili u drugim zatvorenim prostorima. To znači da možda nećemo dobiti dnevnu dozu koja nam je potrebna.

Vitamin D je veoma važan za imuni sistem, kao i za dobro raspoloženje. Istraživanje iz 2011. godine pokazalo je da uzimanje vitamina D u kombinaciji s kalcijumom pomaže da brže dođete u formu.

3. Željezo

Mineral pomaže u pretvaranju hranljivih materija u energiju, kao i u transportu kiseonika do tkiva i mišića u tijelu. Njegov nizak nivo u organizmu dovodi do slabosti i smanjenih fizičkih sposobnosti.

Nedostatak željeza je čest problem koji dovodi do simptoma kao što su umor i depresija. Dodatak se preporučuje kada jedete, ograničavate ili isključujete proizvode životinjskog porekla.

4. Magnezijum

Ovaj element je također neophodan za proizvodnju energije u tijelu. Ustvari, uključen je u preko 100 procesa u tijelu, od kojih su neki direktno povezani s funkcionisanjem metabolizma. Magnezijum je potreban za regulaciju šećera u krvi i krvnog pritiska, kao i za pravilno funkcionisanje nervnog sistema.

Istraživanja pokazuju da je, u savremenoj ishrani, unos ovog važnog minerala prilično nizak.

Vezane vijesti

Nova studija: Moguće su dvije uzastopne infekcije “Omikronom”

Infekcija sa obje “Omikron” podvarijante virusa korona je moguća, ali rijetka. Infektivnija podvarijanta “BA.2” brzo je istisnula “originalnu”…

Naučnici otkrili koliko dugo antitijela na koronavirus opstaju kod djece

Kako su otkrili stručnjaci sa Univerziteta Teksas u Houstonu (SAD), antitijela na SARS-CoV-2 kod djece opstaju najmanje sedam…

Doktori dokazali da od ljutnje možete zaraditi moždani udar

Ljutnja i naporna fizička aktivnost mogu izazvati moždani udar, upozoravaju stručnjaci sa Irskog nacionalnog univerziteta u Galwayu u…
Total
1
Share