Matične ćelije prvi put presađene u kičmenu moždinu s ciljem liječenja paralize

Invalidska kolica @pixabay.com

Prvu operaciju na svijetu, u kojoj su implantirane reprogramirane matične ćelije u kičmenu moždinu izveli su japanski naučnici sa Univerziteta Keio, nadajući se da će upravo to u budućnosti pomoći u borbi protiv paralize uzrokovane povredama kičmene moždine.

Ozbiljne povrede kičmene moždine uzrokuju neizlječivu paralizu. Istraživači su željeli otkriti mogu li se inducirane pluripotentne matične ćelije (sposobne da se diferenciraju u različite tipove ljudskog tkiva) koristiti za liječenje ovakve vrste povreda.

Ispitivanje sigurnosti metode

Tokom eksperimenta, naučnici su transplantirali više od dva miliona ovih ćelija u kičmenu moždinu dobrovoljca, čija je svrha vraćanje izgubljenih funkcija. Ovo je prva operacija te vrste, ali do sada nije bila usmjerena na liječenje, već na ispitivanje sigurnosti metode.

Transplantacija je obavljena u decembru prošle godine i za sada je pacijent dobro, navode istraživači.

“Oživljavanje” neuroloških funkcija

Informacije o pacijentu nisu javno objavljene, ali se zna da se tim fokusirao na rad s ljudima koji su zadobili povrede kičmene moždine 14 do 28 dana prije operacije.

Pacijent će biti praćen tri mjeseca. Ako, kao rezultat toga, nezavisna komisija takvu transplantaciju prizna kao sigurnu, naučnici će započeti eksperimente s velikim brojem ljudi, ovaj put kako bi otkrili hoće li to vratiti izgubljene neurološke funkcije (mogućnost ponovnog hodanja) i poboljšati kvalitetu života.

Komentariši
Vezane vijesti

Omiljeni predmet kao najveća akumulacija opasnih mikroba i bakterija

Higijenska praksa je važna za smanjenje broja izbijanja zaraznih bolesti (gripa, dizenterija, koronavirus…). Prema riječima stručnjaka, jedan od…

Nutricionista: “Korist od vode sa limunom na prazan želudac je mit”

Mnogi ljudi vjeruju da ispijanje čaše vode sa limunom ujutro na prazan želudac uklanja toksine iz tijela, poboljšava…

Voda, sok, pivo ili čaj? Šta je najbolje piti na ljetnim vrućinama

Prolazimo kroz najtoplije dane u godini, a hidratacija je neophodna za naše zdravlje i udobnost tokom ovog vremena.…
Total
0
Share