Matične ćelije prvi put presađene u kičmenu moždinu s ciljem liječenja paralize

Invalidska kolica @pixabay.com

Prvu operaciju na svijetu, u kojoj su implantirane reprogramirane matične ćelije u kičmenu moždinu izveli su japanski naučnici sa Univerziteta Keio, nadajući se da će upravo to u budućnosti pomoći u borbi protiv paralize uzrokovane povredama kičmene moždine.

Ozbiljne povrede kičmene moždine uzrokuju neizlječivu paralizu. Istraživači su željeli otkriti mogu li se inducirane pluripotentne matične ćelije (sposobne da se diferenciraju u različite tipove ljudskog tkiva) koristiti za liječenje ovakve vrste povreda.

Ispitivanje sigurnosti metode

Tokom eksperimenta, naučnici su transplantirali više od dva miliona ovih ćelija u kičmenu moždinu dobrovoljca, čija je svrha vraćanje izgubljenih funkcija. Ovo je prva operacija te vrste, ali do sada nije bila usmjerena na liječenje, već na ispitivanje sigurnosti metode.

Transplantacija je obavljena u decembru prošle godine i za sada je pacijent dobro, navode istraživači.

“Oživljavanje” neuroloških funkcija

Informacije o pacijentu nisu javno objavljene, ali se zna da se tim fokusirao na rad s ljudima koji su zadobili povrede kičmene moždine 14 do 28 dana prije operacije.

Pacijent će biti praćen tri mjeseca. Ako, kao rezultat toga, nezavisna komisija takvu transplantaciju prizna kao sigurnu, naučnici će započeti eksperimente s velikim brojem ljudi, ovaj put kako bi otkrili hoće li to vratiti izgubljene neurološke funkcije (mogućnost ponovnog hodanja) i poboljšati kvalitetu života.

Vezane vijesti

Prvi “Fluron”, istovremena infekcija virusom COVID-19 i gripe

Službeno je u svijetu prijavljen prvi slučaj “Flurona” – istovremene infekcije virusom COVID-19 i virusom gripe. Riječ je…

Opasnost od ispijanja kafe tokom ljetnih vrućina

Konzumacija kafe na vrućini može dovesti do dehidracije i izazvati razvoj mnogobrojnih kardiovaskularnih bolesti, navodi poznati doktor Viktor…

Svrab u predjelu stopala i dlanova može biti znak opasne bolesti

Doktori Klivlendske klinike (SAD) smatraju da svrab u predjelu stopala i dlanova, koji se pojačava noću, može ukazivati…
Total
17
Share