Matične ćelije prvi put presađene u kičmenu moždinu s ciljem liječenja paralize

Invalidska kolica @pixabay.com

Prvu operaciju na svijetu, u kojoj su implantirane reprogramirane matične ćelije u kičmenu moždinu izveli su japanski naučnici sa Univerziteta Keio, nadajući se da će upravo to u budućnosti pomoći u borbi protiv paralize uzrokovane povredama kičmene moždine.

Ozbiljne povrede kičmene moždine uzrokuju neizlječivu paralizu. Istraživači su željeli otkriti mogu li se inducirane pluripotentne matične ćelije (sposobne da se diferenciraju u različite tipove ljudskog tkiva) koristiti za liječenje ovakve vrste povreda.

Ispitivanje sigurnosti metode

Tokom eksperimenta, naučnici su transplantirali više od dva miliona ovih ćelija u kičmenu moždinu dobrovoljca, čija je svrha vraćanje izgubljenih funkcija. Ovo je prva operacija te vrste, ali do sada nije bila usmjerena na liječenje, već na ispitivanje sigurnosti metode.

Transplantacija je obavljena u decembru prošle godine i za sada je pacijent dobro, navode istraživači.

“Oživljavanje” neuroloških funkcija

Informacije o pacijentu nisu javno objavljene, ali se zna da se tim fokusirao na rad s ljudima koji su zadobili povrede kičmene moždine 14 do 28 dana prije operacije.

Pacijent će biti praćen tri mjeseca. Ako, kao rezultat toga, nezavisna komisija takvu transplantaciju prizna kao sigurnu, naučnici će započeti eksperimente s velikim brojem ljudi, ovaj put kako bi otkrili hoće li to vratiti izgubljene neurološke funkcije (mogućnost ponovnog hodanja) i poboljšati kvalitetu života.

Vezane vijesti

Tablete protiv virusa korona nisu zamjena za vakcinaciju

Novi lijekovi protiv virusa Covid-19 važan su dio slagalice za stavljanje pandemije pod kontrolu, ali ne štite od…

Sušeno voće može biti opasno

Mnogima je ovo korisna užina između obroka, jer je ipak riječ o voću koje “ne bi trebalo” da…

Pojavila se nova varijanta virusa korona

U Izraelu se pojavila dosad nepoznata varijanta virusa korona koja kombinuje omikronske tipove “BA.1” i “BA.2”, ali izgleda…
Total
17
Share