Mirisne svijeće su omiljene mnogima, ali su i opasne

Mirisne svijeće @pixabay.com

Danas su gotovo svi postojeći mirisi dostupni na tržištu mirisnih svijeća, a kako se praznici približavaju interesovanje za njih raste svake godine sve više i više.

Ipak, sa mirisnim svjećama moramo biti itekako oprezni, jer ako se ostave bez kontrole, mogle bi izazvati požar.

Jedna je djevojka nedavno objavila na TikToku da je noću zaspala uz svjetlost mirisne svijeće, ujutru se probudivši sa crnim nosnicama. U strahu je posjetila doktora koji joj je objasnio da mora biti oprezna s korištenjem mirisnih svijeća kako bi izbjegla ozbiljnije zdravstvene probleme.

Umjerena upotreba

Crni materijal u njenim nosnicma nije bio ništa drugo nego čađ, a javlja se kada zapaljena svijeća gori duže od preporučenog vremena“, kazao je doktor iz Hitne pomoći Miamija (SAD) koji je pregledao djevojku.

Stvar postaje opasna kada dođe do pluća gdje može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Uvijek ugasite mirisne svijeće na vrijeme, odnosno nemojte ih predugo koristiti”, dodao je doktor.

@lifeofadoctor

Dangers of scented candles #doctorsoftiktok #candle #learnontiktok #edutok

♬ Death By Glamour – Toby Fox

Video: TikTok

Vezane vijesti

Gen raka dojke povećava rizik od drugih karcinoma

Geni BRCA1 i BRCA2, koji utiču na rizik od razvoja raka dojke i jajnika, takođe su povezani sa…

I to je moguće: Grad u kome je vakcinisano čak 104% stanovništva

Dok pojedine evropske države preduzimaju očajne korake da povećaju stopu vakcinacije svojih građana protiv virusa korona, u jednom…

Pokazalo se da je način ishrane “doručak, ručak, večera” – nezdrav

Iako mnogi smatraju drugačije, doručak jednostavno nije postojao u značajnom periodu ljudske historije. Rimljani su, na primjer, jeli…
Total
8
Share