Na Kipru otkriven soj “Deltakron” nastao spajanjem “Delte” i “Omikrona”

Covid-19 @unsplash.com

Na Kipru je nedavno otkrivena nova varijanta virusa korona, koja je kombinacija “Delta” i “Omikron” sojeva. Do otkrića je došla grupa lokalnih naučnika koji rade u “Laboratoriji za biotehnologiju i molekularnu virusologiju” na Univerzitetu “Kipar”.

Kako prenose kiparski mediji riječi šefa ove laboratorije, Leontiosa Kostrikisa, istraživači su novu varijantu COVID-19 nazvali “Deltakron“.

Prema njegovim riječima, nova varijanta virusa ima genetsku osnovu “Delte”, ali su neke njegove mutacije iste kao kod “Omikrona”.

Kombinacija dva soja

“Pronašli smo značajan broj mutacija koje su ranije otkrivene samo u slučajevima infekcije ‘Omikronom’“, navodi kiparski stručnjak.

Kako je istakao Kostrikis, soj “Deltakron” pronađen je kod 25 uzoraka uzetih sa Kipra. Istovremeno, njih 11 dobijeno je od hospitalizovanih osoba sa simptomima infekcije korona virusom, a preostalih 14 od zaraženih stanovnika.

Vezane vijesti

Kako prepoznati nedostatak vitamina kod djece

Glavni razlog nedostatka vitamina kod djece je neuravnotežena ishrana, a kod beba mlađih od godinu dana nedostatak vitamina…

Voda se pije obavezno prije, a ne nakon kafe

Najpoznatiji “crni napitak” na ovim prostorima nekada se služio isključivo uz rahatlokum, kocku šećera ili čak orah, ali…

Nutricionisti upozoravaju na tri bolesti zbog upotrebe majoneze

Mnogi gastroenterolozi i nutricionisti navode da su najčešće bolesti, odnosno zdravstveni problemi ljudi koji često konzumiraju majonezu –…
Total
0
Share