Na koji način možete brzo sniziti povišenu temperaturu

Mjerenje temperature @freepik.com

Svi smo bili bolesni i imali smo visoku temperaturu. To se većinom dešava i u jesensko-zimskom periodu, ali i ljeti. Jedan od pokazatelja da se nešto dešava u našem tijelu jeste i povišena tjelesna temperatura.

Glavni razlog za porast tjelesne temperature može biti slab imunitet, sezonski virus ili zarazna bolest.

Stručnjaci savjetuju u prvim danima porasta temperature da se prate druge promjene koje se dešavaju u tijelu. Tjelesni signali poput pojave bola ili upale mogu biti najbolji pokazatelj gdje se krije krivac.

Bez upotrebe tableta “ispod” 38 °C

Temperaturu nižu od 38 stepeni ne treba suzbijati tabletama. Ovo samo može spriječiti tijelo da se aktivno bori protiv virusa koji je u njega ušao. Ako je temperatura uzrokovana prehladom, a ne složenijim problemima, može se liječiti i “narodnim lijekovima” kod kuće.

U slučaju da temperaturu prati hladan znoj, blijedo lice i bol, odmah potražite pomoć. Ako navedene metode ne pomognu pri pokušaju snižavanja temperature, morat ćete se obratiti medicinskom stručnjaku.

Tečnost, obloge, “pamuk”…

Temperaturu u rasponu od 38 do 38,5 °C treba sniziti. Ako potraje 3-5 dana, treba potražiti medicinsku pomoć. Isto pravilo vrijedi i ako poraste na 40-40,5°.

U tu svrhu:

  • Pijte više tečnosti, uglavnom vode i čajeva na sobnoj temperaturi;
  • Držite stopala u mlakoj, možda i hladnoj vodi;
  • Napravite hladne obloge na čelu, vratu, ispod pazuha.
  • U krevetu treba da imate samo prirodne tkanine – pamučna odjeća i pamučni pokrivač – svi oni će doprinijeti udobnosti i smanjenju pregrijavanja tijela.

Brzo snižavanje temperature

Pijenje puno čaja, voćnih napitaka i obične (ne hladne) vode spriječit će dehidraciju tijela, što može dovesti do nove, više temperature.

U tu svrhu:

Vezane vijesti

Protiv najopasnijeg otrova na svijetu ne pomažu ni rukavice

Vjerovatno se svako od nas barem jednom u životu susreo s vijestima o trovanju pojedinim metalima, za koje…

“Omikron” talas ubija više ljudi od “Delte”

“Omikron” varijanta korona virusa smatra se posebno blagom. U poređenju sa prethodno dominantnom “Delta” mutacijom, ova varijanta rijetko…

Nova mobilna aplikacija prepoznaje COVID-19 na osnovu glasa

Tehnologija koju pokreće vještačka inteligencija prepoznaće COVID-19 na osnovu glasa, prenose britanski mediji. Mobilna aplikacija detektuje pozitivne slučajeve…
Total
0
Share